Poljski Vrhovni sud odbio izručiti Romana Polanskog SAD-u

srijeda, 07. prosinca 2016.

Ovo je bio posljednji američki pokušaj da se kultni redatelj izruči zbog optužbe za silovanje

Foto: YouTube

Prošlo je malo više od godine dana otkad je poljski sud odbio izručenje Romana Polanskog SAD-u. Jučer je stigla odluka s poljskog Vrhovnog suda nakon žalbe poljskog ministra pravosuđa Zbigniewa Ziobroa na prošlogodišnju odluku koji je potvrdio da se izručenje do daljnjega neće dogoditi.

Budući da odluka stiže s Vrhovnog suda to znači da je ovo bio posljednji pokušaj američke vlade da prisile kultnog redatelja da se nađe pred licem pravde i kazneno odgovara za silovanje 13-godišnje djevojčice na foto snimanju u Los Angelesu krajem 1977. godine. Podsjetimo, Polanski je nakon optužbe za silovanje pobjegao u Francusku gdje ima drugo državljanstvo i koja ne izručuje svoje državljane (ima dvojno državljanstvo: poljsko i francusko) te zbog toga nije stupio na američko tlo već nekoliko desetljeća.

Polanski već dulje planira u Poljskoj snimiti film o Aferi Dreyfus prema romanu Roberta Harrisa An Officer and a Spy. Francuski producent Robert Benmussa je nedavno odlučio da će se snimanje održati u Francuskoj tako da se Polanski sada nalazi tamo na snimanju.

Jedan od Polanskovih odvjetnika Jan Olszewski je za Variety izjavio da je Polanski samo kratko komentirao kako mu je drago što se ova saga završila – barem u Poljskoj.

D.Ž.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti