Preminuo Bata Živojinović

ponedjeljak, 23. svibnja 2016.

Legendarni glumac Velimir Bata Živojinović preminuo je sinoć u bolnici Sveti Sava u Beogradu

Foto: Facebook

Legendarni srpski glumac Velimira Bata Živojinović preminuo je sinoć u 22:45 sati u bolnici Sveti Sava u Beogradu, prenose srpski mediji. Glumac je pretrpio moždani udar nekoliko godina nakon što mu je popustilo srce. Narušeno zdravlje 82-godišnjeg glumca pogoršala je i gangrena, koja je kulminirala djelomičnom amputacijom noge.

Živojinović je karijeru započeo još kao dječak kada je radio u kazalištu kao scenaski radnik, ali je ponekad i statirao. Nakon srednje glumačke škole i dramske akademije radio je u Beogradskom dramskom kazalištu nakon čega se posvetio filmu.

Debitantsku ulogu Bata je odigrao u filmu Pjesma s Kumbare 1955. godine, a prvu značajniju ulogu dobio je u filmu Veljka Bulajića Vlak bez voznog reda 1959. godine. U svojoj je karijeri glumio u više od 340 filmova i serija.

Publika će ga najviše pamtiti po ulogama u partizanskim filmovima snimanim šezdesetih i sedamdesetih godina, kao Valtera u Valter brani Sarajevo Hajrudina Krvavca, u filmovima Bitka na Neretvi i Kozara Veljka Bulajića, kao pijanog Zagorca iz filma Breza Ante Babaje, kao i ulozi U raljama života Rajka Grlića.

U povodu smrti Velimira Bate Živojinovića na Klasik TV-u će se danas, u ponedjeljak 23.5. u 20.05h prikazati film Valter brani Sarajevo u kojemu je ostvario svoju najzapaženiju filmsku ulogu. Repriza filma bit će u utorak 24.5. u 16 sati. 

M.M.K.

Komentari (15)
Povezane vijesti

Ostale vijesti