Pobjednici 31. Sundance festivala

nedjelja, 01. veljače 2015.

Poput prošlogodišnjeg "Whiplasha" "Me and Earl and the Dying Girl" odnio je pobjedu u dvije glavne kategorije

 Me and Earl and the Dying Girl odnio je glavnu nagradu na ovogodišnjem Sundance festivalu. 31. upriličenje festivala nezavisnog filma odalo je počast dramskoj komediji u čijem su središtu dvojica prijatelja koji se sprijatelje s djevojkom oboljelom od leukemije.

“Me and Earl and the Dying Girl” odnio je dvije glavne nagrade, nagradu publike i nagradu žirija, time ponavljajući uspjeh prošlogodišnje glazbene drame Whiplash koja je na krilima uspjeha osvojila i nominaciju za ovogodišnje Oskare. Hoće li se isti scenarij ponoviti i za redatelja ovogodišnjeg pobjednika tek ćemo vidjeti.

Alfonso Gomez-Rejon, redatelj nagrađenog filma, posvetio je ovo priznanje svim mladim filmašima u svome rodnom gradu Laredu u Teksasu

Scenarij za film potpisuje Jesse Andrews, a u glavnim ulogama se nalaze Thomas Mann, RJ Cyler, Olivia Cooke, Nick Offerman, Connie Britton i  Molly Shannon.
 
Glavni lik Greg i njegov najbolji prijatelj Earl ljubitelji su filma i slobodno vrijeme provode u zaleđu srednjoškolskog društvenog života snimajući amaterske filmove. No, kada Grega majka prisili da se sprijatelji s bolesnom školskom kolegicom njegovo prijateljstvo s Earlom naići će na poteškoće. 
 
 
Glavna nagrada za dokumentarni film pripala je filmu The Wolfpack redateljice Crystal Moselle, čija glavna tema vuče sličnu nit Gomez-Rejonovog filma.
Naime, u središtu se nalaze šestoro tinejdžera obožavatelja filmske umjetnosti. Braća Angulo opsesivno gledaju filmove a njihova glavna razbibriga je rekreiranje omiljenih filmova. 

Nagradu za režiju primio je debitant Robert Eggers koji je režirao horor priču The Witch, smještenu u 17.st u Novoj Engleskoj. 
 
Najboljim stranim filmom proglašen je “Slow West” škotskog redatelja Johna Macleana. Glavne uloge u vesternu pripale su Michaelu Fassbenderu i Kodiju Smith-McPheeu. 
M.M.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti