Roditelji sve manje zabrinuti za nasilje i seks u filmovima

ponedjeljak, 20. listopada 2014.

Novo američko istraživanje pokazalo je da roditelji nasilne sadržaje ne doživljavaju problematičnim za svoju djecu

Kada je riječ o nasilju i seksu na filmu, što više gledaju takve sadržaje, roditelji ih sve manje smatraju problematičnima!

Nedavni rezultati istraživanja u Philadelphiji (The Annenberg Public Policy Center) o tome kakve stavove prema nasilju i seksu u filmovima imaju roditelji djece od 6 do 18 godina prilično su porazni, piše Variety.

Istraživači su skupini od 1000 roditelja pokazivali nasilne (krvave) i erotske scene iz filmova poput Osam milja, Collateral, Umri muški i Casino Royale nakon čega su otkrili kako se s povećavanjem takvih scena povećava i neosjetljivost, odnosno događa se desenzibilizacija na takav sadržaj.

Podsjetimo, isti centar za istraživanja je prošle godine objavio studiju o tome kako se oružano nasilje u filmovima s oznakom PG-13 triput povećalo od 1985. godine te da filmovi s navedenom oznakom sadrže više nasilja s vatrenim oružjem, nego oni s oznakom R prije 30 godina.

Zbog rezultata ovih dvaju istraživanja postavlja se opravdano pitanje kako djecu zaštiti od takvih scena kako ne bi postala neosjetljiva na nasilje u stvarnom životu. Ravnatelj centra za istraživanja je pojasnio: "Povećano nasilje u PG-13 filmovima nas je zabrinulo jer to znači da djeca danas slobodno gledaju takve sadržaje pa smo htjeli saznati zašto roditelji nisu više zabrinuti. Što se zapravo događa, to je otvoreno pitanje."

Detaljni rezultati novog istraživanja bit će predstavljeni u američkom časopisu Pediatrics.

D.L.

Komentari (3)
Povezane vijesti

Ostale vijesti