Animacija izlazi iz kina!

petak, 25. travnja 2014.

Animafest Zagreb 2014. na medijskoj fasadi, monitoru, instalaciji i izložbi

Svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb i u svom 24. izdanju podupire integraciju animacije u sve životne prakse prikladne za estetski užitak i misaonu avanturu!

ANIMATION GOES MSU! na Medijskoj fasadi Muzeja suvremene umjetnosti od 23. svibnja do 8. lipnja prikazuje 16 site-specific animiranih radova iz svih krajeva svijeta (Japan, Australija, Kina, SAD, Hrvatska, Austrija, Kanada, Srbija, Novi Zeland).

Jedan od vrhunaca globalne medijske umjetnosti Ars Electronica, vodeći svjetski festival, razvojni centar i futuristički muzej tog polja vođena krilaticom "Umjetnost, tehnologija, društvo" predstavlja se na Animafestu 2014. u segmentu Animafest Pro festivalskim programom Expanded Animation. Expanded Animation donosi 10 raznolikih projekcija čiji su sadržaji instalacije, medijske fasade, filmovi o nastanku djela i plesne izvedbe iz festivalske komponente djelatnosti Ars Electronice. Pogledajte kako se video-mapiranjem kreira proširena stvarnost, kako animacija funkcionira u urbanoj džungli, a kako na zvučnim skulpturama, kako se stvaraju spektakularne cyber instalacije...

U temu proširene animacije odlično će se uklopiti i promocija knjige Vizualna glazba (Visual Music), antologije povijesno-teorijskih tekstova u nakladi Udruge 25 FPS, praćena istoimenim filmskim programom. Program donosi 7 filmova u rasponu od klasika apstraktne animacije poput Oskara Fischingera, preko njenih mlađih nada kao što je Mirai Mizue, do sudionika prošlogodišnjeg Berlinalea Masahira Tsutanija i impresivnih etida skladanih od vizualnih elemenata po glazbenim principima.

Animacija u galerijskim prostorima zastupljena je zanimljivim izložbama: Hrvatska panorama lutka-filma u sklopu središnjeg tematskog programa Animafesta 2014. upotpunjuje se Izložbom hrvatskog lutka koja predstavlja lutke i modele korištene u izradi deset hrvatskih lutka-filmova, među kojima se nalaze oni iz programa Animafesta 2014.

Triptih Lee Vidaković Sestre, lutka-film koji se prikazuje u Studentskom natjecanju Animafesta 2014., popratit će istoimena izložba u Galeriji Matice hrvatske koja se otvara 3. lipnja.

Animafest 2014. u suradnji s Fakultetom elektrotehnike i računarstva te Akademijom likovnih umjetnosti ponovno organizira Radionicu izrade računalnih videoigara za koju prijave traju od 28. travnja do 18. svibnja putem ovog obrasca, a prima 20 polaznika, animatora i programera. Rezultati selekcije bit će objavljeni do 23. svibnja na Animafestovim službenim stranicama.

24. Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb 2014., kratkometražno izdanje, održava se od 3. do 8. lipnja 2014. godine u kinima Europa, Tuškanac i Cineplexx Centar Kaptol.

Komentiraj članak
Povezane vijesti

Ostale vijesti