ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Najbolje godine (2009)

Najbolje godine (Originalni naziv)

drama obiteljski

Kontrast između seoskih starosjedilaca i pridošlica čije su se sudbine susrele i ispreplele na selu

 
Režija: Kristijan Milić, Goran Rukavina, Mladen Dizdar, ...
Scenarij: Milivoj Puhlovski
Uloge: Katarina Radivojević, Janko Popović Volarić, Amar Bukvić, Marija Borić, ...

Filmografija

Hrvatska obiteljska serija za čiji je set sagrađeno cijelo selo i u kojoj je prvi put u Hrvatskoj gotovo polovica scena snimano u eksterijerima. Ovu seriju krasi posve nov pristup zapletu, posebnost likova te povrh svega specifičnost atmosfere. Mjesto radnje nije još jedno lijepo selo, njegov šarm ne proizlazi iz idiličnosti i topline pitoresknog seoskog krajolika već iz odnosa njegovih stanovnika prema njemu. Oni su svjesni vrijednosti života na selu i činjenice da niti mogu niti žele svoj život živjeti bilo gdje drugdje.

"Najbolje godine" je obiteljska dramska serija u čijem je središtu radnje gradska djevojka Lorena (Katarina Radivojević) koju na selo dovodi igra vrlo neobičnih i sudbonosnih okolnosti. Mjesto radnje je zanimljivo upravo zbog svojih stanovnika, živopisne lepeze likova koja je karakteristična za seriju. Kao i većina vršnjakinja iz urbane sredine Lorena se bori za karijeru i priznanje, ali i ljubav. Njezin život je grčevita borba dok igrom slučaja ne zaglavi u malom selu. Prisiljena ostati u novom okruženju dolazi u središte raznih sukoba, razmirica i nesporazuma. Unatoč neprilikama, polako ali sigurno, Lorena će iznova osjetiti strast za životom, kako prema opojnom šarmu malog seoskog mjesta tako i prema mladom konjušaru Ranku. To će je navesti da propita vrijednosti gradskog života na koji je toliko navikla te prihvati realnost - njen novi život od sada se događa na selu, a njena prava ljubav tuđi je zaručnik.

Pokretač zapleta prije svega su snažne ljudske emocije. Nezaobilazna, svemoguća i sveprisutna ljubav, razorna mržnja te osobni interes ispred onog općeg. Karakterne specifičnosti kako u stvarnom životu tako i u ovoj seriji odredit će životni put i sudbine likova, a borba između dobrih i onih manje dobrih zapletati i raspletati njihove odnose. Modernu gradsku curu Lorenu na selo će dovesti igra vrlo neobičnih i sudbonosnih okolnosti. Na početku puta koji će kroz nekoliko tjedana njen život učiniti neprepoznatljivim prodaja je obiteljskog imanja koje je oporučno naslijedila od pokojne majke. Staru je kuću kanila prodati i time zauvijek zaboraviti svoje seosko porijeklo. No sudbina je Loreni pripremila prilično uvjerljiv poziv na buđenje.

Zahvaljujući njenoj sklonosti nesporazumima i sitnim nespretnostima ove simpatične djevojke njen će se boravak u malenom selu nenadano produljiti. Jedan koban dan bit će dovoljan da se Lorena zamjeri osobi kojoj se nikako nije smjela zamjeriti i da prouzrokuje pravi požar koji joj čak neće biti ni zadnji. Posljednji u nizu njenu će sudbinu i sudbinu njezine obitelji zapečatiti do daljnjega. Stari obiteljski posjed postat će njen novi dom, a maleno selo i njegovi stanovnici njezin čitav svijet. Lorena će svoje novo mjesto i njegove stanovnike upoznavati zajedno s gledateljima serije kojima će zasigurno, jednako kao i njoj, ovo mjestašce brzo ući pod kožu.

Gledatelji će tako dobiti priliku svjedočiti životne uspone i padove ljudi koji neodoljivo podsjećaju na naše vlastite susjede, rođake, roditelje, mještane ili prijatelje, pa čak i na nas same. Svatko od nas poznaje bar jednu "Ružu Hajduk", sposobnu, autoritativnu ženu koja pokreće sva društvena zbivanja u mjestu, koju se za sve pita i koja o svemu odlučuje. Svaka obitelj ima svog senilnog i pomalo zlobnog djeda. Svakoga od nas određuju očekivanja naših roditelja. Svaka je gradska djevojka bar jednom bacila oko na zagonetnog seoskog mladića koji mnogo kaže čak i kada malo govori. Svaki je gradski poslovnjak ponekad pomislio kako bi lijepo bilo živjeti jednostavnim seoskim životom, a mnoge će se mlade žene prepoznati u liku učiteljice Jane koja godinama ljubav traži na krivim mjestima čekajući svoju 'srodnu dušu' koja nikako da navrati. Osobine stanovnika tako stvaraju slojevite likove, likovi zanimljive i uvijek nove situacije, a situacije iz dana u dan stvaraju živote koji se dotiču i vječito mijenjaju, kako sebe tako i mjesto u kojemu žive.


Komentari (19)

Foto