Očeva pravda (2007)

Reservation Road / Ein einziger Augenblick (Originalni naziv)

triler drama

Shrvani otac kreće u potragu za nepoznatim i neopreznim vozačem koji mu je usmrtio dijete

 
Režija: Terry George
Scenarij: Terry George, John Burnham Schwartz
Uloge: Joaquin Phoenix, Mark Ruffalo, Jennifer Connely, Mira Sorvino, ...

Filmografija

"Reservation Road" ozbiljna je drama o tegobnom iskustvu gubitka djeteta u prometnoj nesreći, te nemogućnosti djetetova oca da se pomiri s tim, čime pomalo podsjeća na poznati film Seana Penna "Čuvar prijelaza". Kao i taj uradak, "Reservation Road", inače adaptacija romana Johna Burnhama Schwartza.

Profesor Ethan Learner, njegova supruga Grace te njihova djeca, desetogodišnji čelist Josh i još mlađa pijanistica Emma, vraćaju se automobilom kući nakon Joshova koncerta. Zaustave se na benzinskoj crpki gdje na Josha, koji se našao u blizini ceste, slučajno naleti svojim vozilom razvedeni odvjetnik Dwight Arno, koji je tuda prolazio s jedanaestogodišnjim sinom Lucasom, vraćajući se s bejzbolske utakmice. Dwight na mjestu usmrti Josha i pobjegne, dok Lucas uopće nije shvatio što se dogodilo. Ethan, Grace i Emma su shrvani, no dok se Grace i Emma polako oporavljaju i pokušavaju nastaviti s normalnim životom, Ethan postaje opsjednut hvatanjem počinitelja. Kako policija ni nakon mjesec dana nije pronašla počinitelja, Ethan sam kreće u potragu, a za pomoć se obrati odvjetničkom uredu, i to baš onom u kojem radi Dwight. Također, Dwightova bivša supruga i Lucasova majka bila je Joshova učiteljica glazbenog...
Film "Reservation Road" svoju snagu crpi iz snažno proživljenih izvedbi uglednih glumačkih imena - J. Phoenixa (Gladijator, 8 milimetara, Hod po rubu), M. Ruffala (Collateral, Zodijak), J. Connelly (Bilo jednom u Americi, Rekvijem za snove, Genijalni um) i M. Sorvino (Moćna Afrodita, Ljeto kad je ubijao Sam). Prikaz emocionalne patnje i moralnih iskušenja u središtu je interesa redatelja i koscenarista Terryja Georgea, čiji je prethodni film «Hotel Ruanda” usmjeren tematiziranju sličnih stanja samo u drugačijim, dramatičnim političkim okolnostima, naišao na velik odjek.

Komentari (0)

Foto