Praznik u Rimu (1953)

ROMAN HOLIDAY (Originalni naziv)

drama romantika

Kraljevina Ann se iskrade iz palače i krene u samostalni obilazak Rima

 
Režija: William Wyler
Scenarij: Dalton Trumbo, John Dighton
Uloge: Gregory Peck, Audrey Hepburn, Eddie Albert, Hartley Power, ...

Filmografija

Impresivna romantična komedija glasovitog Williama Wylera (Jezebel, Orkanski visovi, Gospođica Miniver, Carrie, Prijateljsko uvjeravanje, Ben-Hur), temelji se dijelom na istinitim rimskim zgodama britanske kraljevne Margaret. Od 10 nominacija za Oscara potvrdila one za najbolju glavnu žensku ulogu, scenarij i kostimografiju.Uz suradnju slavnog i kontroverznog suscenarista Daltona Trumboa (Spartak, Egzodus, Leptir), dva puta Oscarom ovjenčanog scenarista koji je dodatnu "slavu" stekao kao najpoznatiji holivudski profesionalac koji je dospio na zloglasnu listu ljevičara i komunista, trostruki os

Dok nakon obilaska nekoliko europskih prijestolnica boravi u službenom posjetu Rimu, mlada kraljevna Ann (A. Hepburn) sve teže podnosi protokol i državničke obveze na koje je svakodnevno prisiljena. Poslije još jedne duge i naporne audijencije, Ann ne popije tablete za spavanje koje joj ponudi njezina pratilja, grofica Vereberg (M. Rawlings), već odluči tijekom večeri iskrasti se iz palače i odjevena u skromnu odjeću krenuti u obilazak grada.

Istodobno, markantni američki novinar Joe Bradley (G. Peck) u partiji pokera s prijateljima gubi gotovo sav novac, te shvati da mu je hitno potrebna ekskluzivna reportaža kojom bi mogao dobro zaraditi. Na povratku kući Joe na jednom zidiću primijeti usnulu djevojku i odluči pomoći joj te ju povede u svoj stan. Joe joj ponudi svoju pidžamu i umornu djevojku spremi na spavanje.

Dok Ann još uvijek spava a mediji bruje o princezinoj bolesti zbog koje je otkazana njezina konferencija, Joe svrati u redakciju, gdje kroz razgovor s urednikom Hennessyjem (H. Power) shvati da u njegovom stanu boravi princeza. Shvati da je to prilika za reportažu koju je priželjkivao. U pomoć pozove svog prijatelja, fotoreportera Irvinga Radovicha (E. Albert). Ne znajući da su Joe i Irving novinari, Ann oduševljeno pristane cijeli dan s njima razgledavati Rim. Međutim, ni Joe ni Ann ne slute da će se ubrzo zaljubiti jedno u drugo.

 


Komentari (0)

Foto