Buchanan jaše sam (1958)

Buchanan Rides Alone (Originalni naziv)

vestern

Usamljeni jahač pomažući Meksikancu upadne u probleme sa lokalnim stanovništvom

 
Režija: Budd Boetticher
Scenarij: Charles Lang, Jonas Ward
Uloge: Randolph Scott, Craig Stevens, Barry Kelley, Tol Avery, Peter Whitney, ...

Filmografija

Ovo je jedan od sedam vesterna koje su između 1956. i 1960. realizirali veliki glumac Randolph Scott i kultni redatelj Budd Boetticher (Uspon i pad Legsa Diamonda, Od sada sedmorica, Čovjek iz Arizone, Kobna odluka u Sundownu, Jahač osvetnik, Putnik na Zapada i Stanica Komanča). Poput ostalih, i "Buchanan" je antologijsko djelo, sjajan primjer kako skroman budžet kreativnim filmašima nikada nije bio prepreka za ostvarenje visokih dometa.

Tajanstveni jahač Tom Buchanan (R. Scott), putujući prema Teksasu, prolazi kroz Agry, na američko-meksičkoj granici, gdje su na svim važnim funkcijama članovi obitelji Agry. Spletom okolnosti odmah upadne u nevolje. Sukobi se s lokalnim nasilnikom Royom Agryjem (W. Leslie), a potom pomaže Meksikancu (M. Rojas) na kojeg navale stanovnici, nakon što iz osvete ubije Roya. Meksikanac i Buchanan završe u zatvoru. Otkrivši kako Buchanan sa sobom nosi 2.000 dolara, šerif Lew Agry (B. Kelley) odluči obojicu objesiti. Šerifov brat i otac ubijenog Roya, sudac Simon Agry (T. Avery), odluči ipak organizirati suđenje, nakon što ga njegov najvjerniji suradnik Carbo (C. Stevens) uvjeri kako je to bolje za njegovu političku karijeru...

Priča je uzbudljiva i napeta, likovi profilirani škrto no izvrsno, dijalozi britki i duhoviti, a režija precizna i nadahnuta.


Komentari (1)

Foto