Špijuni poput nas (1985)

SPIES LIKE US (Originalni naziv)

komedija

Dvojicu nesposobnih i nekompetentnih novaka CIA-a pošalje na tajnu misiju u Pakistan

 
Režija: John Landis
Scenarij: Dan Aykroyd, Dave Thomas
Uloge: Chevy Chase, Dan Aykroyd, Steve Forrest, Donna Dixon, Bruce Davison, ...

Filmografija

Uz špijune poput nas, tko treba neprijatelje, pitaju nas legendarni komičari Chevy Chase i Dan Aykroyd u jednoj od najslavnijih komedija svih vremena. Snimljena u samom srcu zlatnog razdoblja žanra, sredinom osamdesetih, kada su se revolucionarne komedije snimale svakih nekoliko mjeseci, "Špijuni poput nas" je hladnoratovska farsa koja već više od dva desetljeća s pravom i ponosno nosi naslov jedne od najboljih komedija svih vremena.

Dvojica potpuno nesposobnih i nekompetentnih novaka, Emmett Fithzume (Chevy Chase) i Austin Millbarge (Dan Aykroyd), izabrani su iz CIA-nog kampa i poslani u Pakistan, gdje nakon nekog vremena saznaju kako su iskorišteni kao krinka za ruske protuobavještajne snage, dok su pravi špijuni poslani na sasvim drugi zadatak. Njihova je misija oteti sovjetski raketni bacač, lansirati s njega raketu te tako testirati američki novi proturaketni štit. Međutim, planovi pokvarenih luđaka iz Pentagona koji su se malo zaželjeli rata, oslanjaju se na grešku u sistemu, zbog koje će laseri promašiti raketu, koja će se zabiti u američko tlo, izazvati paniku i pripremiti uvjete za novi rat.

"Špijuni poput nas" zabavna je akcijska komedija jednoga od najpoznatijih američkih redatelja ovoga žanra Johna Landisa (Trading Places, The Blues Brothers, Three Amigos, Oscar). To je vrlo duhovita pripovijest nastala iz odraza svjetskih aktualnosti osamdesetih o pustolovinama dvojice ne osobito sposobnih, no u nekim trenucima lucidnih američkih agenata. Glavne uloge redatelj je povjerio svojim omiljenim glumcima, prvorazrednim komičarima D. Aykroydu i C. Chaseu. Uz njih, također se pojavljuju poznata hollywoodska imena, F. Oz, B. Hope, T. Gilliam, C. Gavras u cameo ulogama.


Komentari (0)

Foto