Molim te, premotaj (2008)

Be kind rewind (Originalni naziv)

komedija

Jerry slučajno uništi sve filmove u videoteci, pa krene s Mikeom u snimanje remakeova

 
Režija: Michel Gondry
Scenarij: Michel Gondry
Uloge: Jack Black, Mos Def, Danny Glover, Mia Farrow, Melonie Diaz, Irv Gooch, ...

Filmografija

Tijekom neuspjelog pokušaja sabotaže sabotaže trafostanice Jerry se magnetizira. Nesvjestan svog (doslovnog) magnetizma dolaskom u VHS videoteku u kojoj redi njegov prijatelj Mike izbriše sve videokasete. Kako Mike ne bi ostao bez posla, njih dvojica počinju snimati svoje remakeove velikih filmskih hitova koji postanu uspješni kod kvartovske publike.

Molim te premotaj započinje kao suluda komedija u prepoznatljivu stilu glavnoga glumca Jacka Blacka, da bi se potom pretvorila u dirljivu posvetu vremenu koje nepovratno nestaje (utjelovljenu u VHS videoteci smještenoj u kući predviđenoj za rušenje). Znamo li da u filmu nastupaju i Mia Farrow te Danny Glover, nije teško zaključiti tko će utjeloviti glavne glumce u remakeu filma Vozeći gospođicu Daisy koji snime Jerry i Mike.



Mia Farrow i njezin lik gledatelje će naizravnije podsjetiti i na dijelove redateljskog opusa Woodyja Allena prvenstveno zbog slična senzibiliteta i likova luzera. Nespretni i ne osobito inteligentni, no dobrodušni par glavnih protagonista utjelovit će Jack Black koji na sebi svojstven način dozira komediju i dramsko te Afroamerikanac Mos Def koji mu dobro parira, a glavna ženska zvijezda njihovih radova postat će simpatična i energična Portorikanka Melonie Diaz. Skladnio multietničko društvance vjerojatno je tu da podsjeti Amerikance na to kakvo bi njihovo društvo željelo biti, no počesto nije.



Ako je transfer plemenitih osjećaja ono najljepše što film može ponuditi gledatelju Molim te premotaj vrlo je uspio naslov, mjestimice urnebesno zabavan, no u osnovi natopljen sjetom za vremenima kad je životni ritam ipak bio nešto sporiji, a ljudi bliskiji i upućeniji jedni na druge.
Goran Ivanišević

Komentari (0)

Foto