Urotnik (1949)

CONSPIRATOR (Originalni naziv)

triler drama

Nakon saznanja da joj je muž sovjetski agent njegovi šefovi narede da je se riješi

 
Režija: Victor Saville
Scenarij: Sally Benson
Uloge: Elizabeth Taylor, Robert Taylor, Robert Flemyng, Harold Warrender, ...

Filmografija

"Urotnik" engleskoga redatelja Victora Savillea (If Winter Comes, Desire Me) ozbiljna je drama s elementima trilera o naivnoj djevojci koja, misleći da se udala za respektabilnoga britanskoga časnika, iznenada shvati da se nalazi u rukama ruskoga špijuna. Izvrsno režiran, izvrsnih dijaloga, film pokazuje vrlo dobro iznijansirane osjećaje glavnih junaka, te njihov mentalni razvoj kako se oni postupno međusobno otkrivaju. U glavnim ulogama briljiraju uvijek izvrsni Robert Taylor, te još slavnija Elizabeth Taylor, koja je doživjela hvalospjeve zahvaljujući ovoj ulozi.

Poslijeratni London. Mlada Amerikanka Melinda (E. Taylor), upravo pristigla u velegrad, naivna je i neiskusna, i zaljubi se u zgodnog, no vidno osamljenog engleskog majora Michaela Curragha (R. Taylor), a i on u nju. Njegova je jedina živuća obitelj njegova ostarjela teta, i ona ga nagovori da je oženi, što on i učini.

Međutim, njihovom divnom odnosu prijeti veliki problem: on je sovjetski agent, što Melinda uskoro sazna. Također, njegovi šefovi ozbiljno mu prijete: nezadovoljni su što se oženio Amerikankom bez njihove suglasnosti.

Melinda shvaća da je on špijun i izdajica, razvije strašan otpor prema njemu kad je on pokuša uvjeriti da njihov brak može preživjeti. Ona zatraži da se prestane baviti svojim poslom, no istodobno i njegovi šefovi traže da je se on pod svaku cijenu riješi. Znači li to ono najgore?

 


Komentari (0)

Foto