Fargo (1996)

FARGO (Originalni naziv)

drama kriminalistički crna komedija

U sjevernoameričko predgrađe okovano snijegom i ledom stižu ubojice

 
Režija: Joel Coen
Scenarij: Joel Coen, Ethan Coen
Uloge: Frances McDormand, William H. Macy, Steve Buscemi, Harve Presnell, ...

Filmografija

Izvrstan krimić s crnohumornim "štihom" režirao je Joel Coen prema scenariju koji je napisao s bratom Ethanom. Na Festivalu u Cannesu dobio je nagradu za najboljeg redatelja. Frances McDormand nagrađena je Oscarom za najbolju glumicu, a Joel i Ethan Oscarom za najbolji scenarij. "Fargo" je po mišljenju mnogih kritičara najbolji film u karijeri braće Coen.

Prodavač rabljenih automobila Jerry Lundegaard (W. H. Macy) upao je u velike dugove, pa je odlučio organizirati otmicu svoje žene kako bi od njezinog bogatog oca Wadea Gustafsona (H. Presnell) dobio visoku otkupninu. Jerry živi u Minneapolisu, u saveznoj državi Minnesoti, a za otmicu unajmi dvojicu glupih i okrutnih kriminalaca koji žive u gradu Fargu, u Sjevernoj Dakoti.
Jedan od njih, Carl Showalter (S. Buscemi), uvijek priča, dok drugi, gluplji i opasniji Gaear Grimsrud (P. Stormare), uvijek šuti. Jerry se s njima dogovori da će podijeliti novac od otkupnine. Oni vrlo nespretno izvedu otmicu. Dok se s Jerryjevom ženom voze u automobilu snijegom pokrivenim cestama Minnesote, zaustavi ih policajac. Od tog trenutka događaji će poprimiti neplanirani tijek. Otmičari za sobom ostavljaju mrtva tijela. Slučaj preuzima policajka Marge Gunderson (F. McDormand), koju ni trudnoća ne može omesti...
Svaki pravi filmofil, ili samo poklonik genijalne braće Coen, vjerojatno ima vlastiti izbor najboljeg filma u njihovom kanonu, ali ni jedna prava rasprava o tome pitanju ne može proći bez čestog spominjanja sjajnog filma Fargo, kojim su Joel i Ethan Coen možda dosegli i razinu apsolutno omiljenih filmaša kod kritike. Uz daljnjih pet nominacija, film je 1996. godine nagrađen i dvama Oscarima, koji na najbolji mogući način ilustriraju kvalitetu i kultni status ovog filma. Prvi je Oscar za najbolji originalni scenarij, kojim su Joel i Ethan Coen nagrađeni za istovremeno nesvakidašnje duhovitu i duboko potresnu fabulu Farga, u kojem svi likovi imaju jasnu motivaciju, a svi se rukavci radnje na kraju spajaju u veličanstvenoj cjelini. Drugi je otišao u ruke fenomenalne Frances McDormand, koja je ulogom uporne trudne policajke Marge ostvarila jedan od onih nastupa koji se s divljenjem prepričavaju i godinama poslije.

Komentari (16)

Foto