Cimarron (1960)

CIMARRON (Originalni naziv)

drama vestern

Epska saga o moćnoj obitelji iz Oklahome

 
Režija: Anthony Mann
Scenarij: Arnold Schulman, Edna Ferber
Uloge: Glenn Ford, Maria Schell, Anne Baxter, Vic Morrow, Arthur O'Connell

Filmografija

"Cimarron" je svojevrsna kombinacija dvaju segmenata Mannova opusa: raskošno producirani vestern koji je zapravo bliži žanru povijesnog spektakla.

Oklahoma. 22. travnja 1889. tisuće kolonista kreću u utrku za dobivanjem posljednjeg komadića divljine koji treba kolonizirati. Među njima se nalaze i nedavno vjenčani Yancey (G. Ford) i Sabra Cravet (M. Schell). Yancey, zvan Cimarron, iskusni je kauboj, a Sabra kći ugledne obitelji kojoj majka zamjera udaju za Yanceyja i odlazak u veliku pustolovinu...
Veliki američki redatelj Anthony Mann (1906-1966) izvrsno se snalazio u brojnim žanrovima no najviše ostaje u sjećanju po serijalu briljantnih vesterna s J. Stewartom u glavnoj ulozi (Winchester 73, Na okuci rijeke, Čovjek iz Laramieja, Gola mamuza, Daleka zemlja) i dvama povijesnim spektaklima (El Cid i Pad Rimskog Carstva) koje znalci ubrajaju među najznačajnija ostvarenja u povijesti žanra.
Izvrsne uloge u Mannovu filmu ostvarili su junak bezbrojnih vesterna G. Ford (Ovčar) i prelijepa austrijsko-švicarska glumica M. Schell (Braća Karamazovi, Superman).

Komentari (0)

Foto