nedjelja, 05.05.2024 06:00

Vrijeme ratnika (1991)

Vrijeme ratnika (Originalni naziv)

akcija drama

Dvojica prijatelja pokušavaju preživjeti napade nepoznatih ubojica

 
Režija: Dejan Šorak
Scenarij: Dejan Šorak
Uloge: Josip Genda, Kruno Šarić, Ilija Ivezic, Sinisa Juricic, Sven Lasta

Filmografija

Film "Vrijeme ratnika" scenarista i redatelja Dejana Šorka uzbudljiva je akcijska drama. Dvojica prijatelja, Dakar i Fabijan, oprečnih karaktera, kontroverznih biografija, odlaze u nedjeljni ribolov i nađu se u okolnostima okrutne borbe za opstanak, suočeni s iracionalnim zlom nepoznatih ubojica. Sniman u jesen 1990., u predvečerje rata protiv Hrvatske, na području uz rijeku Kupu koje će uskoro postati bojište, ovaj film nosi u sebi ozračje globalne hrvatske drame.

Dvojica prijatelja, Fabijan i Dakar, odlaze svake nedjelje u ribolov nedaleko Zagreba na mirnu nizinsku rijeku okruženu vrbicima, pustim poljima i šumama. Samozatajan, čvrstih moralnih načela, Fabijan je u mladosti bio borac i diverzant oslobodilačkog rata. Dakar je proveo život kao avanturist i dugogodišnji plaćenik u Legiji stranaca. Obojica su sada povučeni obiteljski ljudi. Toga jutra u ribolovu, bez ikakva povoda, napadaju ih nepoznati ubojice. Fabijan i Dakar se pitaju tko je od njih dvojice pravi cilj.

Radi li se o osveti i naplati nekih starih dugova koji se kriju u tamnim stranama njihovih, posve oprečnih, biografija? Fabijan i Dakar moraju se boriti za život koristeći svoja ratnička iskustva, te i sami polaze u lov u potrazi za napadačima i motivima njihova napada.

Južnjačka utjeha Walter Hilla na Hrvatski način, u prilagodbi pisca, radijskog i filmskog redatelja, svojedobne nade domaćeg filma.


Komentari (2)

Foto