Odmetnik Josey Wales (1976)

The Outlaw Josey Wales (Originalni naziv)

akcija vestern

Farmer se priključi vojsci kako bi se osvetio vojnicima Unije koji su mu pobili obitelj

 
Režija: Clint Eastwood
Scenarij: Forrest Carter, Phil Kaufman, Sonia Chernus
Uloge: Clint Eastwood, Chief Dan George, Sondra Locke, Bill McKinney, John Vernon...

Filmografija

Od režije prvog filma u karijeri (Play Misty for Me, 1971.) do filma koji će mu donijeti prvog Oscara za režiju (Nepomirljivi, 1992.), Clintu Eastwoodu trebat će nešto više od dva desetljeća. Već polovicom 1970-ih bilo je jasno da je karizmatični glumac i junak špageti vesterna (Dobar, loš, zao) i akcijskih trilera (Prljavi Harry) podjednako uvjerljiv i s druge strane kamere. Najbolji je dokaz tomu ovaj film koji je svestrani Eastwood režirao i nastupio u glavnoj ulozi.

SAD u kaosu Građanskog rata. Mirni i radišni farmer s Juga Josey Wales (C. Eastwood) skrbi za svoju obitelj ne sluteći što ga čeka. Vojnici Unije zvani Red Legs predvođeni okrutnim Terrillom (B. McKinney) opljačkaju Walesovu farmu, pobiju obitelj i spale kuću. Preživjevši napad on se uključi u vojsku Konfederacije odbivši da se sa svojim zapovjednikom Fletcherom (J. Vernon) preda pobjedničkoj sjevernjačkoj strani. Postane odmetnik...
Film je još u vrijeme snimanja dobio (ne)željeni publicitet, jer je Eastwood zamijenio prvotnog redatelja Philipa Kaufmana (Put u svemir) i tako peti put u karijeri sjeo u redateljski stolac. Eastwood je realizirao arhetipsku priču o borbi dobra i zla u kojoj je ideološko svrstavanje posve nevažno. Uz Eastwooda za kojega mnogi kritičari tvrde da je upravo u ovom filmu ostvario jednu od svojih najboljih i najslojevitijih uloga, glume i C. D. George (Little Big Man) te Eastwoodova tadašnja partnerica u privatnom životu S. Locke (The Heart Is a Lonely Hunter).
Glavnog negativca Terrilla tumači B. McKinney (Rambo), a jedna je od uloga pripala i Eastwoodovu glumačkom kolegi iz "Prljavog Harryja" J. Vernonu. Spoj tradicionalnih vesterna Johna Forda i naturalizma u radovima Sama Peckinpaha, Eastwoodov je film i režijski i glumački i vizualno (sjajna fotografija Brucea Surteesa) postigao uspjeh. Nominiran je za Oscara u kategoriji najbolje glazbe zaslugom skladatelja Jerryja Fieldinga koji se proslavio partiturama za Peckinpahove hitove (Divlja horda, Psi od slame).

Komentari (4)

Foto