Divlja horda (1969)

THE WILD BUNCH (Originalni naziv)

akcija drama vestern

Thornton (R.Ryan) predvodi potjeru protiv svoje nekadašnje bande kako bi izbjegao zatvor

 
Režija: Sam Peckinpah
Scenarij: Walon Green, Roy N. Sickner
Uloge: William Holden, Ernest Borgnine, Robert Ryan, Emilio Fernandez, ...

Filmografija

Vrhunski vestern, vjerojatno i najuspjelije djelo rano preminuloga Sama Peckinpaha (Pucnji popodne, Šampion rodea, Getaway), jednoga od najizvornijih i najdarovitijih američkih redatelja iz šezdesetih i s početka sedamdesetih godina. Pod posrednim utjecajem Johna Hustona, talijanskih vesterna, ali i japanskih filmova, Peckinpah je stvorio jedno od posljednjih remek-djela žanra vesterna, film koji je između klasičnog vesterna i novoholivudskih tendencija.

Skupina deziluzioniranih veterana poraženoga američkog Juga pljačka streljivo američke vojske namijenjeno revolucionarnoj vojsci Pancha Ville, a s namjerom da je bogato unovči kod meksičke vojske. Nekadašnji član bande Thornton (R. Ryan) slijedi tu skupinu. Ako ih uhvati, trajno će se osloboditi zatvora. Svi junaci priče postupno se susreću sa sve većim moralnim dilemama, ali i odlukama o kojima ovise njihovi i tuđi životi...

U filmu se naglasak stavlja na prijestupnike i njihov put iskupljenja, redatelj nudi novi pristup fenomenu nasilja u vesternu, ali i jedinstveni montažni spektakl - više od tri tisuće kadrova u izvornoj verziji! Film odlikuje i izvrsna gluma. William Holden (Bulevar sumraka, Stalag 17) i Robert Ryan (The Set Up, Gola mamuza) ovim su filmom ostvarili svoje posljednje važne uloge. Zanimljivost je da u ulozi meksičkog zapovjednika Mapachea nastupa najpopularniji meksički redatelj, Emilio Fernandez (Zlokobnica, Jedan dan života). Film je bio nominiran za Oscara za scenarij i glazbu.

 


Komentari (6)

Foto