ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Point Blank (1967)

Point Blank (Originalni naziv)

akcija triler drama kriminalistički

Kriminalac sa osvetom na umu kreće u potragu za svojim novcem

 
Režija: John Boorman
Scenarij: Donald E. Westlake, Alexander Jacobs
Uloge: Lee Marvin, Angie Dickinson, Keenan Wynn, Carroll O’Connor, John Vernon, ...

Filmografija

U vrijeme premijere malo je kritičara uočilo koliko je “Point Blank” dobar film. Britanski redatelj John Boorman na posve je originalan način ujedinio film noir i Walkerov tok svijesti koji kao da je stigao iz modernističkih djela Alaina Resnaisa. Taj spoj američke izravnosti i žestine s europskim stilskim rafinmanom načinio je od “Point Blanka” legendaran, kultni film.

Walker (L. Marvin), njegova žena Lynne (S. Acker) i partner Mal Reese (J. Vernon) opljačkali su velik novac. Pri diobi plijena u praznoj ćeliji nekadašnjeg zatvora Alcatraza Reese zapuca na Walkera i pobjegne s Lynne i dolarima. Walker teško ranjen ipak preživi i nakon dvije godine želi se osvetiti Reesu i uzeti svoj dio od pljačke. Reese je u međuvremenu postao jedan od glavnih ljudi u moćnoj gangsterskoj organizaciji. Policijski inspektor Yost (K. Wynn) želi ih uništiti tako da u to uključi Walkera pa mu otkrije adresu na kojoj sad živi Lynne
Lee Marvin ostvario je ulogom Walkera nezaboravan tip "staromodnog” individualista koji se ne snalazi u svijetu kojim vladaju (kriminalne) korporacije. Godine 1999. snimio je redatelj Brian Helgeland prema istom Starkovom romanu poluparodični film "Vraćanje duga” s Melom Gibsonom u glavnoj ulozi. (Richard Stark pseudonim je kojim se koristio pisac krimića Donald E. Westlake.)

Komentari (2)

Foto