Indiana Jones i kraljevstvo kristalne lubanje (2008)

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (Originalni naziv)

akcija avantura

Najpoznatiji svjetski arheolog, Indiana Jones, u potrazi je za kristalnom lubanjom

 
Režija: Steven Spielberg
Scenarij: David Koepp, George Lucas
Uloge: Harrison Ford, Shia LaBeouf, Cate Blanchett, Karen Allen, John Hurt, ...

Filmografija

Godina je 1957. i prošlo je puno vremena od posljednje avanture profesora Jonesa (Harrison Ford). On svoje stare dane provodi vodeći tihi i miran život profesora na koledžu, ali zov avanture još jednom je jači. Uskoro se Indiana nađe u potrazi sa kristalnom lubanjom za koju se priča da posjeduje tajanstvene moći. Na putu mu stoji Sovjetski Savez i prelijepa ali okrutna Irina Spalko (Cate Blanchett).

Trebalo je proći dugih devetnaest godina da bi izvorna trilogija o arheologu-pustolovu Indiani Jionesu dobila toliko željeni i dugo najavljivani nastavak. Serijal koji je (re)definirao akcijsko-pustolovni žanr, a čiji su tragovi vidljivi u mnogim filmovima snimanim u protekla dva desetljeća (ponajviše u serijalima Lara Croft i Mumija), svojim četvrtim nastavkom uglavnom je ispunio visoka očekivanja.
Autorski tandem Steven Spielberg (redatelj) - George Lucas (scenarist) pokazao se, kao i Harrison Ford u naslovnoj ulozi, iznenađujuće vitalnim te retro ugođajem natopljenu potragu za Kraljevstvom kristalne lubanje učinio uzbudljivim, šarmantnim i zabavnim pustolovnim filmom koji, gotovo do same završnice, može izdržati usporedbe s izvornicima. Rasplet sa svemirskim brodom ipak je pretjerivanje, čak i za pustolovinu veću od života kojoj nije granica samo nebo nego, očito, cijeli svemir.



Uz neuništivog Forda serijalu se vratila i energična Karen Allen kao njegova velika ljubav Marion Ravenwood, Cate Blanchett je ledeno hladna ruska pukovnica Irina Spalko, dok Spielbergov u novije vrijeme omiljeni glumac Shia LaBeouf nema dovoljno karizme za ulogu mladog buntovnika.
Goran Ivanišević

Komentari (18)

Foto