Horton (2008)

Horton Hears A Who! (Originalni naziv)

dječji animirani avantura

Slon Horton čini sve kako bi zaštitio bića toliko sitna da žive na zrnu prašine

 
Režija: Jimmy Hayward, Steve Martino
Scenarij: Ken Daurio, Cinco Paul
Uloge: Jim Carrey, Steve Carell, Carol Burnett, Seth Rogen, Isla Fisher, ...

Filmografija

Jednog dana, slon Horton začuje poziv u pomoć koji dolazi iz čestice prašine. I, iako ne može vidjeti ikoga na toj čestici, on odlučuje pomoći. Ispostavi se da je ta čestica prašine dom naroda Who, koji žive u svom gradu Whovilleu. Horton štiti male stanovnike i njihov dom, no to mu donese samo probleme sa njegovim susjedima koji odbijaju povjerovati kako bi išta moglo živjeti na tako maloj površini...

Slikovnica Horton Hears a Who! Amerikanca Theodora Seussa Geisela dva je puta pretočena u animirani film. Prvu je polusatnu verziju daleke 1970 režirao legendarni Chuck Jones, a na tadašnjoj je televiziji višekratno prikazivana pod naslovom Kako je Horton spasio mali (Taj je film i danas u odličnom hrvatskom prijevodu i sinkronizaciji moguće pronaći na internetu.)



Nova ekranizacija trostruko je dulja trajanja te su scenaristi Ken Daurio i Cinco Paul imali pune ruke posla kako bi pustolovine koje plemeniti slon Horton doživljava u pokušaju spašavanja Kojegrada i njegovih stanovnika koji žive na trunčici prašine, nadogradili i pritom ponešto osuvremenili. Kompjuterskom animacijom oživljeni svijet Dr. Seussa zadržao je ljupkost njegovih crteža i premda film ima povremenih problema s ritmom mora mu se priznati da je zadržao duh izvornika. Horton je namjenjen prvenstveno djeci no nekoliko dosjetki razumjet će samo roditelji što film čini solidnom obiteljskom zabavom.



Originalnu američku glasovnu podjelu predvodi Jim Carrey, no i hrvatska je sinkronizacija (Krešimir Mikić, Filip Jurčić, Maja Katić, Ozren Grabarić, Sven Medvešek i drugi) vrlo dobra.
Goran Ivanišević

Komentari (1)

Foto