Iznad zakona (1988)

ABOVE THE LAW (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Bivši specijalni agent je pozvan razriješiti veliku urotu koja seže do vrha CIA-e

 
Režija: Andrew Davis
Scenarij: Andrew Davis, Steven Seagal
Uloge: Steven Seagal, Pam Grier, Henry Silva, Ron Dean, Daniel Faraldo, Sharon Stone

Filmografija

Krajem osamdesetih, ime Stevena Seagala vinulo se na akcijsku scenu gotovo bez najave i odmah se pridružilo velikima poput Schwarzeneggera, Brucea Willisa i Stallonea. "Iznad zakona" je prvi Seagalov film, a prema mnogima, i jedan od najboljih.

Nico Toscani (Steven Seagal) je majstor borilačkih vještina i bivši operativac CIA-e. Kao svjedok ratnih grozota u Vijetnamu, a današnji djelatnik čikaške policije, Nico pokušava zaboraviti prošlost i unijeti reda u svoju nemirnu četvrt. Kada Nico, zajedno s partnericom Delores (Pam Grier), otkrije nedozvoljenu trgovinu drogom, FBI bez objašnjenja naloži prekid istrage. Nemirni Nico ipak otkriva kako konce u pozadini vuče njegov stari znanac iz ratnih dana i član CIA-e, smrtonosni Zagon (Henry Silva)...
Za razliku od današnjih akcijskih filmova, koji su pretrpani specijalnim efektima i krupnim kadrovima, "Iznad zakona" djeluje gotovo konzervativno, no upravo je u tome njegova briljantnost. Nalik klasicima žanra i vesternima koji njeguju klasično pripovijedanje i pregledno iznošenje radnje i ovaj je triler iznimno kvalitetno režiran, nenametljiv i neospornih kvaliteta.

Komentari (0)

Foto