subota, 27.04.2024 20:15

Vatrena otočja (2019)

Archipels de feu / Lava Lovers (Originalni naziv)

dokumentarni

Otkrijmo najljepše vulkane na planetu pristupajući im s mora

sez.1 ep.3Srednjoamerički vulkanski luk dio je Pacifičkog vatrenog prstena koji se proteže na više od 1500 kilometara, od Gvatemale do Paname. Nastao subdukcijom, tj. podvlačenjem tektonskih ploča Cocos i Nazca ispod Karipske i Panamske ploče, ovaj lanac dom je velikih stratovulkana, kupola od lave i čunjeva od pepela. Budući da je Srednjoamerički koridor uzak, ti se vulkani uzdižu širom krajolika, nadvijajući se nad gradovima. Mnogi od njih još su uvijek aktivni, a stanovnici ovih krajeva uče kako uz njih živjeti unatoč neprestanim rizicima.
 

Na palubama brodova za krstarenje kojima zapovijedaju pustolovni kapetani, zajedno s ostalim putnicima, do poznatih arhipelaga nastalih u vulkanskim erupcijama putuje i tim vulkanologa, geologa i prirodoslovaca.

Obilazeći Aleutske otoke između Rusije i Aljaske, ili pak prelazeći s jednog havajskog otoka na drugi, ovi će stručnjaci pokušati dešifrirati geološke fenomene i mehanizme koji su oblikovali ove krajolike. Za prikazivanje i shvaćanje njihovih specifičnih obilježja poslužit će računalno generirane slike. Osim toga, čut ćemo i lokalne vodiče koji će s nama podijeliti anegdote i znanja vezane uz vjerovanja, praznovjerja i rituale specifične za sela u okolici vulkana. Nevjerojatne snimke iz zraka otkrivaju nam impresivne krajolike vatre i vode.

Komentari (0)

Foto