Priča o Vernonu i Irene Castle (1939)

THE STORY OF VERNON AND IRENE CASTLE (Originalni naziv)

mjuzikl romantika biografski

Vernon i Irene Castle uspjeli su ostvariti svoj san... a onda je počeo Prvi svjetski rat

 
Režija: H.C. Potter
Scenarij: Oscar Hammerstein II, Dorothy Yost, ...
Uloge: Fred Astaire, Ginger Rogers, Edna May Oliver, Walter Brennan, Lew Fields, ...

Filmografija

Pred nama je adaptacija biografskih priča "Moj suprug" ("My Husband") i "Moja sjećanja na Vernona Castlea" ("My Memories of Vernon Castle") popularne američke zabavljačice i glumice Irene Castle ("Osveta je moja").

Vernon Castle (F. Astaire), podrijetlom Britanac i vodviljski zabavljač, upozna atraktivnu kabaretsku zabavljačicu Irene Foote (G. Rogers) koja smjesta snažno privuče Vernona. Budući da je ljubav na prvi pogled uzajamna, oni se ubrzo i vjenčaju, te na Ireneino insistiranje odluče karijere komičara zamijeniti onom plesača. Kad unatoč napornom vježbanju ubrzo shvate da ne mogu lako zatomiti zabavljački nerv, Vernon i Irene se u pratnji odanog sluge Waltera (W. Brennan) zapute u Pariz. Ondje ih uskoro otkrije energična agentica Maggie Sutton (E. M.Oliver), koja im zahvaljujući svojim vezama osigura nastupe u otmjenim klubovima. Zahvaljujući popularnosti njihova novog plesa nazvanog Castle Walk, Vernon i Irene će uskoro postati međunarodne zvijezde koje će s vremenom lansirati i senzacionalne nove plesove Maxie, Texas Tommy i druge. No na vrhuncu njihove slave izbit će Prvi svjetski rat, koji će im oboma promijeniti sudbine... 

Riječ je o posljednjem zajedničkom projektu glasovitog plesno-glumačkog para Ginger Rogers ("Romansa na Manhattanu", "Bojnik i derište", "Majmunska posla") i Freda Astairea ("Berkleyevi s Broadwaya", "Zaplešimo", "Smiješno lice"), za vrijeme nastanka raskošno produciranom djelu koje američkom kino-zaradom od milijun i 120 tisuća dolara nije uspjelo pokriti troškove proračuna od milijun i 196 tisuća, što je nadoknađeno u međunarodnoj distribuciji. I realizacija filma je bila razmjerno problematična, jer se Irene Castle intenzivno upletala u sve segmente, od režije preko kostimografije do glazbe i koreografije, a osobito joj je zasmetala činjenica da je lik njihova u stvarnosti tamnoputog sluge Waltera u filmu postao bijelac.


Komentari (0)

Foto