utorak, 02.04.2024 15:29

What's up Sjever-Jug (2023)

What's up Sjever-Jug (Originalni naziv)

dokumentarni

Razlike između skandinavskih i mediteranskih zemalja su nevjerojatne

sez.1 ep.8U posljednjem nastavku serije istražujemo što se na europskom sjeveru misli o životu na jugu, a što na jugu misle o društvenim rješenjima na sjeveru. Uvažavaju li se razlike ili se odbacuju? Pitali smo i zašto su države na jugu uvijek dužne, a na sjeveru toga nema. U Grčkoj također dijele hranu potrebitima, ali izdvojili smo primjer narodnog tribuna Kostasa Polychronopoulosa. Na pravni i etički pristup raznim problemima i rješenjima u društvu najviše utječe država sa svojim političarima, ali provjerili smo ulogu Crkve i kršćanstva, na sjeveru su u većini protestanti luterani, u Italiji katolici, u Grčkoj pravoslavni. U Grčkoj i Italiji samo da se očuva milenijska baština ne bilo dovoljno pola državnog proračuna, a svaki je kamen, svaki stup, svaki kip, svaka palača neprocjenjive vrijednosti. Saznali smo da ono što Englezi zovu konzervatorij, mjesto za glazbeno obrazovanje, dolazi iz Napulja.
 
Režija: Sandra Basso
Scenarij: Goran Milić, Sandra Basso
Uloge: Goran Milić

Filmografija

Nakon Amerike, tri europske metropole Pariza, Londona i Berlina te Izraela ideja je usporediti mentalitet, životni standard, društvena rješenja u dvije međusobno slične države na europskom sjeveru (Norveška i Finska) s dvjema mediteranskim zemljama (Italija i Grčka).

U osam epizoda autor serije Goran Milić predstavlja nam zemlje sjevera i juga Europe. Razlike između skandinavskih i mediteranskih zemalja nisu samo klimatske, ekonomske, vjerske, gastronomske nego postoji cijeli mikrosvijet tradicija i mentaliteta. Glavno objašnjenje tih razlika nisu samo klimatske razlike i višak sunca koje bi kod južnjaka probudili filozofiju fjake i sieste, a sjevernjake motivirali na više rada. Kada bi na sjeveru sve bilo bolje, a statistički mjereno glavni ekonomski i socijalni parametri su svakako bolji, kako onda objasniti da bi relativno malo južnjaka željelo živjeti u Finskoj, Norveškoj i drugim sjevernim zemljama osim iz dva razloga, većih plaća i relativno boljeg školstva za djecu. Serija će podsjetiti na sve te stereotipe, ali i otkriti koliko je proces globalizacije, korištenje interneta kao zajedničkog oblika informiranja, seoba stanovništva s juga na sjever, a manje obratno pridonijelo približavanju tih različitih mentaliteta i usvajanju životnih pravila koja se nisu činila mogućim.

Komentari (0)

Foto