Dinosauri zaleđenog kontinenta (2022)

Ancient Earth: Dinosaurs of the Frozen Continent / Dinosaurs of the Frozen Continent / Die Dinosaurier vom Südpol (Originalni naziv)

dokumentarni

Pratimo paleontologe koji traže fosilne ostatke prastarih životinja i biljaka

 
Režija: Lorne Townend
Scenarij: Lorne Townend
Uloge: N/A

Filmografija

Duboko ispod ledenog pokrivača na Antarktici leže ostaci izgubljenog svijeta dinosaura i drugih pretpovijesnih životinja. Taj zaleđeni kontinent nekoć su prekrivale goleme šume. Gorostasni titanosauri lutali su antarktičkim dolinama, a protosisavci su se skrivali među prizemnim raslinjem. To je bilo stanište i najvećeg mesoždera tog doba, kriolofosaura - antarktičkog tiranosaura.

Vidjet ćemo početak najnovije ekspedicije na Antarktici. Znanstvenici su stigli u kamp na ledenjaku Shackelton u Transantarktičkom gorju, a zadržat će se šest tjedana. Iskapanje fosila iz zone gornjeg perma i donjeg trijasa otkrit će nam kako je protosisavac listrosaur preživio masovno globalno izumiranje vrsta prije 252 milijuna godina. Pretpostavlja se da su nakon toga Antarktikom vladali divovski vodozemci mesožderi. Paleobotaničar dolazi na trag rješenja još jedne tajne: kako su nekadašnje polarne šume mogle četiri mjeseca u godini opstati bez fotosinteze.

Komentari (0)

Foto