Čudo u Morgan's Creeku (1944)

MIRACLE AT MORGAN'S CREEK (Originalni naziv)

komedija romantika ratni

Screwball komedija koja se poigrava vrijednostima američkog društva

 
Režija: Preston Sturges
Scenarij: Preston Sturges
Uloge: Betty Hutton, Eddie Bracken, William Demarest, Diana Lynn, Brian Donlevy, ...

Filmografija

Briljantna screwball komedija u kojoj se redatelj Sturges za ono doba (1940-ih godina) neviđeno subverzivno poigrava s temeljnim vrijednostima američkog društva kao što su obitelj, junaštvo i vojska. Duhovit, mudar i blag prema likovima koje ismijava, Sturges je i u ovom filmu vjerojatno nenadmašan američki komediograf zvučnoga razdoblja.

Američki gradić u doba 2. svjetskog rata. Lijepa Trudy Kockenlocker (B. Hutton) očarana je vojnicima koji upravo odlaze na bojište. Kako je strogi otac, policajac i veteran 1. svjetskog rata (W. Demarest) ne želi pustiti na oproštajnu zabavu priređenu vojnicima u čast, Trudy prihvaća poziv u kino nespretnog Norvala Jonesa (E. Bracken), mladića koji je u nju od djetinjstva zaljubljen. Trudy uspije nagovoriti Norvala da je sam čeka u kinu, dok ona tulumari s vojnicima. U jednom trenutku, plešući s jednim od vojnika, Trudy glavom udari luster. Jutro kasnije, Trudy ispred kina pokupi ljutitog Norvala, ne sjećajući se ničeg što se dogodilo protekle noći. Na njezin užas, ubrzo će shvatiti kako se tijekom noći udala, a zanimljive vijesti priopćit će joj i njezin liječnik...

Iako je njegova prava redateljska karijera trajala kraće od 10 godina, legendarni Preston Sturges (1898.-1959.) za mnoge je jedan od najvećih autora komedije u čitavoj filmskoj povijesti. Takvu reputaciju Sturges je zaslužio nizom izvanrednih filmova koje je napisao i režirao 1940-ih godina - ponajprije remek-djelima "Veliki McGinty", "Sullivanova putovanja", "Lady Eve", "Pozdravi heroja osvajača" i "Grijeh Harolda Diddlebocka". Među potonjima je i "Čudo u Morgan's Creeku".

Nastanak filma obilježen je brojnim problemima s tadašnjom cenzurom, odnosno "Haysovim uredom", no unatoč svim ublaživanjima film još uvijek djeluje provokativno 70 godina nakon što je snimljen. 1945. godine Sturges je bio nominiran za Oscara u kategoriji scenarija, za "Čudo u Morgan's Creeku" i "Pozdravi heroja osvajača", no nije osvojio prestižnu nagradu Američke filmske akademije, koje je od svih njegovih genijalnih ostvarenja Oscarom honorirala jedino predložak "Velikog McGintyja".

Filmofile valja upozoriti da Brian Donlevy i Akim Tamiroff u "Čudu" repriziraju uloge koje su igrali u još jednom Sturgesovom remek-djelu, "Velikom McGintyju". U filmu su, naravno, nastupili i brojni epizodisti koje je Sturges "vukao" iz jednoga u drugi film, predvođeni genijalnim Williamom Demarestom, "veteranom" iz čak 10 Sturgesovih filmova.


Komentari (0)

Foto