Što je gore? (1977)

Which Way Is Up? (Originalni naziv)

komedija

Siromašni berač naranči prisiljen je napusititi oblitelj kako bi pronašao posao

 
Režija: Michael Schultz
Scenarij: Carl Gottlieb
Uloge: Richard Pryor, Lonette McKee, Margaret Avery, Morgan Woodward

Filmografija

Prema talijanskoj komediji iz 1972., „Mimí metallurgico ferito nell'onore” (The Seduction of Mimi) Line Wertmüller, američka verzija preuzima scenarij originala, no ipak ga prilagođava američkom tržištu. Puno prije svojih kolega kultni komičar Richard Pryor briljira u čak tri uloge, osiguravajući si već tada mjesto među najtalentiranijim komičarima velikog platna.

Leroy Jones (Richard Pryor) je siromašni berač naranči koji je otpušten s posla jer se slučajno pridružio štrajku za vrijeme demonstracija. Sada je Leroy prisiljen otputovati u Los Angeles i ostaviti svoju obitelj, suprugu Annie Mae (Margaret Avery) i oca Rufusa (Richard Pryor). U Los Angelesu Leroy se zaljubi u sindikalnu predstavnicu Vanettu (Lonette McKee), no uskoro ga tamo zaposli ista kompanija za koju je prije radio kada shvate da je Leroy naivan i da se s njime može lako manipulirati. Kada sazna da mu je supruga trudna, a da je otac djetata velečasni Lenox Thomas (Richard Pryor), Leroy kreće u zavođenje Thomasove supruge. 

“Što je gore?” pokazuje nam kako moć korumpira ljude te kako često na putu prema gore ljudi izgube najdragocjenije stvari u životu. Ako taj kontekst postavite u komediju koja će vas nasmijati do suza, onda znate da se ovaj film ne propušta.


Komentari (0)

Foto