Sve što nebo dopušta (1955)

ALL THAT HEAVEN ALLOWS (Originalni naziv)

melodrama

Imućna udovica unatoč negodovanju svoje odrasle djece se zaljubljuje u mlađeg vrtlara

 
Režija: Douglas Sirk
Scenarij: Peg Fenwick, Edna L.Lee, Harry Lee
Uloge: Jane Wyman, Rock Hudson, Agnes Moorehead, Conrad Nagel, VIrginia Gray

Filmografija

Ova melodrama jedno je od najboljih ostvarenja legendarnog američko-njemačkog redatelja danskoga podrijetla Douglasa Sirka (1897.-1987.).

Privlačnoj i imućnoj udovici Cary Scott (J. Wyman) bezuspješno se udvara postariji gospodin Harvey (C. Nagel). On joj se baš i ne sviđa no njezina odrasla djeca - sin Ned (W. Reynolds) i kći Kay (G. Talbott) - kojima je od majčinih emocija važniji društveni status udvarača, ne bi imala ništa protiv eventualne majčine udaje. Emocije njihove majke uzavru nakon što primijeti privlačnog i mlađeg vrtlara Rona Kirbyja (R. Hudson). Cary se ubrzo zaljubi u vrtlara...

Sirk spada u najuži vrh najvećih majstora filmske melodrame: u svega 6 godina, između 1954. i 1959., potpisao je isto toliko remek-djela (Veličanstvena opsesija, Sve što nebo dopušta, Potamnjeli anđeli, Doba života i doba smrti, Zapisano na vjetru i Imitacija života), vrativši često nezasluženo prezrenom žanru njegov dignitet. Sve što nebo dopušta ogledni je primjer Sirkove redateljske estetike čija su karakteristična obilježja briljantan vizualni stil, sjajno baratanje gledateljevim emocijama, fenomenalan osjećaj za profiliranje ženskih likova, majstorski talent za pričanje u slikama i vješto prepletanje visoke i tzv. niske umjetnosti, zbog kojeg su Sirka voljeli modernistički i postmodernistički redatelji poput R. M. Fassbindera, čiji je film Angst essen Seele auf svojevrsni remake Sve što nebo dopušta. Kao i u Veličanstvenoj opsesiji, glavne su uloge odirali oskarovka J. Wyman (Johnny Belinda) i Sirkov najomiljeniji glumac R. Hudson (Zapisano na vjetru, Dinastija).


Komentari (0)

Foto