ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Hrabro srce (1995)

Braveheart (Originalni naziv)

akcija drama ratni biografski

Hrabri škotski ratnik okuplja vojsku Škota i kreće u rat protiv engleskih okupatora

 
Režija: Mel Gibson
Scenarij: Randall Wallace
Uloge: Mel Gibson, Brendan Gleeson, Sophie Marceau, Peter Hanly, Angus MacFadyen

Filmografija

Priču o legendarnom Williamu Wallaceu na film je pretočio slavni Mel Gibson i tako snimio jedan od najboljih filmova svoje karijere. Dvostrukim zaduženjem, kao redatelj i glavni glumac, Mel Gibson je filmom "Hrabro srce" konačno razbio i posljednje predrasude kritičara koji su ga doživljavali kao puku akcijsku zvijezdu koja ovisi o nadahnuću drugih. Vještom kontrolom epske priče te lakim ocrtavanjem tadašnje društveno-političke scene u Škotskoj, Gibson je snimio film koji će vas zabaviti u moru spektakularnih ratnih scena, ali i podsjetiti kako je sloboda najvrijedniji dar čovječanstvu.

Nakon što je još kao mladić svjedočio okrutnim likvidacijama škotskih plemića, koje su engleski okupatori mnogo puta izigrali i prevarili te nakon što su mu i otac i brat poginuli u bitkama protiv Engleza, William Wallace čovjekom je postao odrastajući kod ujaka Argylea, koji ga je naučio svemu što zna. Zbog zakona koji dozvoljava engleskim lordovima spavanje sa škotskim mladenkama prve noći njihova vjenčanja, William se s Murron oženio u tajnosti, ali ona kasnije biva ubijena u sukobu s plemstvom.
Ogorčen svime što je cijelog života gledao te razbješnjen smrću svoje ljubavi, William okuplja vojsku najhrabrijih Škota te kreće u rat protiv Engleza. Iako od strane engleskih vođa podcijenjen kao pučanin koji nikakva znanja o ratnoj taktici nema, Wallace svoje vojnike uspijeva dovesti sve do tvrđave York, ali kasnije biva izdan od najbližih suboraca. Mučki i krvožedno ubijen, Wallace je u svijesti i predaji škotskih gorštaka ostao živjeti kao simbol slobode, koju su godinama kasnije i izborili.
"Hrabro srce” drugi je redateljski rad Mela Gibsona i do "Pasije” njegov najveći uspjeh. Taj iznimno naturalistički povijesni film s melodramskim primjesama nominiran je za deset Oscara, a dobio ih je pet: za najbolji film, režiju, fotografiju, masku i montažu zvučnih efekata; također je nagrađen i Zlatnim globusom za najbolju režiju.




Komentari (42)

Foto