Dobri momci (1990)

GOODFELLAS (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Ray Liotta kao mafijaš koji je svjedočio protiv svojih partnera u zločinu

 
Režija: Martin Scorsese
Scenarij: Nicholas Pileggi
Uloge: Robert De Niro, Ray Liotta, Joe Pesci, Lorraine Bracco, Paul Sorvino

Filmografija

Scorseseov epohalni film o mafijašu koji je svjedočio protiv svojih partnera u zločinu jedan je od najboljih filmova devedesetih, ali i svih vremena. Strpljivo prateći uspon jednog mafijaša, legendarni filmaš nemilosrdno secira sve slojeve društva i prikazuje ustroj mafije bez imalo uljepšavanja i lažnog zanosa.

Pedesete u New Yorku; ako ste trinaestogodišnjak koji priželjkuje brze automobile i zgodne djevojke, samo je jedan pravi, najbrži način za postignuće vaših snova, a naziva se - mafija. Mladi Henry Hill (Ray Liotta) pridružuje se toj zloglasnoj organizaciji i uskoro stječe sve o čemu je maštao; žene, automobile, novac i poštovanje. Njegovi su najbliži suradnici usijani Tommy DeVito (Joe Pesci) i staloženi Jimmy Conway (Robert De Niro). Taj je trojac strah i trepet u kvartu, a novac, uz redovite prihode od reketarenja i ostale mafijaške aktivnosti, zarađuje i prodavanjem narkotika.
No kada Henry prvi put dospije u nevolju i iskusi život iza rešetaka, shvaća da je blagostanje jednog mafijaša vrlo nestalno; bivše kolege gledaju ga sa sumnjom i vječitim pitanjem u očima: "Jesi li nas cinkao", a izolacija tjera na nove načine zarade. Dan za danom, Henry je pod sve većim stresom i u većim nevoljama, a jedini izlaz iz slijepe ulice nazire se u suradnji s policijom...
Glasoviti Scorseseov film osvojio je pet nominacija za nagradu Oscar, a Joe Pesci trijumfirao je nagradom za najbolju sporednu ulogu. Robert De Niro briljirao je kao okrutni gangster Jimmy Conway, a Ray Liotta pokazao se savršenim izborom za mafijaša koji svaki dan živi na rubu živčanog sloma. Za razliku od većine filmova koji se bave isječcima iz života, Scorcese zahvaća monumentalnom silinom i uspijeva u naizgled nemogućoj nakani: prikazati život jednoga gangstera od početka pa gotovo do kraja, od uvodnih susreta koji nalikuju prvoj ljubavi do gorkih razočaranja kakva može donijeti samo pripadnost mafijaškoj organizaciji.

Komentari (0)

Foto