Uspomene iz zlatnog doba (2009)

AMINTIRI DIN EPOCA DE AUR (Originalni naziv)

komedija povijesni

Omnibus sastavljen od nekoliko priča iz rumunjskog urbanog života u doba komunizma

 
Režija: Eric Till
Scenarij: Cristian Mungiu
Uloge: Tania Popa, Liliana Mocanu, Alexandru Potocean, Diana Cavallioti, ...

Filmografija

"Amintiri din epoca de aur" turoban je, no duhovit omnibus sastavljen od nekoliko priča (koje su režirali, prema scenarijima redatelja Cristiana Mungiua) poznati suvremeni rumunjski redatelji. Svaka od priča na svoj način pripovijeda po jednu tužnu, no zapravo simpatičnu dogodovštinu iz rumunjskog urbanog života.

Omnibus koji prikazuje nekoliko priča iz gradskog života iz vremena komunističke Rumunjske osamdesetih godina.Film se usredotočuje na bizarne pojedinosti koje su itekako znakovite za to razdoblje rumunjske povijesti: siromašna svakodnevica, često bez struje i tople vode, oskudne ponude u trgovinama, prepuno je bizarnosti koje su predočene crnim humorom likova, koji s druge strane proživljavaju apsurd hvaljenja režima i velikog vođe...

Prepun britkih komentara vezanih uz tadašnji život - poput jedinog modela automobila koji se vozio, praznog klicanja predsjedniku i borbi za golu egzistenciju, filmovi omnibusa predstavljaju solidan uradak i dojmljiv osvrt na rumunjski kasni komunizam. U njemu glavne uloge tumače suvremeni rumunjski glumci, poput Vlada Ivanova, gledateljima poznatog iz filma Četiri mjeseca, tri tjedna i dva dana.


Komentari (0)

Foto