Odgajajući Ritu (1983)

EDUCATING RITA (Originalni naziv)

komedija drama

Bezvoljnom sredovječnom profesoru život se mijenja kada postane mentor mladoj frizerki

 
Režija: Lewis Gilbert
Scenarij: Willy Russell
Uloge: Michael Caine, Julie Walters, Michael Williams, Maureen Lipman, ...

Filmografija

"Educating Rita" duhovita je, šarmantna, istodobno zabavna i lagana komedija i drama. Caine je izvrstan kao dr. Bryant, senzibilni i daroviti cinik. Dostojna mu je partnerica J. Walters, koja se od prve do zadnje scene transformira i fizički, i glasom, i govorom, i gestama. Oboje glavnih glumaca za svoje su uloge bili nominirani za Oscara i za Zlatni globus, a osvojili su BAFTA-e. Film je bio nominiran za Oscara i za scenarij prema književnom predlošku.

Dr. Bryant (M. Caine), profesor književnosti na pragu sredovječnosti, nije oduševljen što mora biti mentor 26-godišnjoj neobrazovanoj frizerki Riti (J. Walters), koja mu je dodijeljena kao učenica u sklopu otvorenog sveučilišta. Nema volje ni za što, sve više pije i sve češće dolazi pijan na predavanja. Za dr. Bryanta Rita će biti zabavna pojava u dosadnoj profesorskoj svakidašnjici, ali malo-pomalo njezin će entuzijazam i neposrednost udahnuti život njegovoj prašnjavoj radnoj sobi, u kojoj se na policama iza knjiga skrivaju boce viskija. Dr. Bryant sve se više veže uz svoju neobičnu studenticu...

Producent i redatelj filma Lewis Gilbert (Špijun koji me volio, Samo dvaput se živi) osvojio je BAFTA-u za najbolji film. Gilbertu i Caineu ovo nije prvi zajednički film: podjednako uspješnu suradnju i veliki uspjeh postigao je film "Alfie" (1966), koji je bio nominiran za Oscara za najbolji film, a Caine je također bio u nominaciji za glavnu mušku ulogu.


Komentari (0)

Foto