Članak 99 (1992)

Article 99 (Originalni naziv)

drama

Tim liječnika u veteranskoj bolnici zaobilazeći birokraciju želi pomoći svim pacijentima

 
Režija: Howard Deutch
Scenarij: Ron Cutler
Uloge: Ray Liotta, Kiefer Sutherland, Forest Whitaker, Lea Thompson, ...

Filmografija

Želeći osigurati pravilnu njegu pacijentima veteranske bolnice grupa odvažnih liječnika čini sve kako bi zaobišli bešćutne birokracijske zakone.

Američki ratni veterani imaju po zakonu doživotno pravo na besplatne zdravstvene usluge. Ali, postoji "kvaka" u članku 99 tog zakona. Veteran ima pravo na besplatnu zdravstvenu zaštitu, no ako se ne može utvrditi što je točno u ratu izazvalo njegove zdravstvene probleme, onda nema to pravo. U bolnicu koja liječi samo veterane jednog dana stiže na stažiranje mladi dr. Peter Morgan (K. Sutherland). Upravitelj bolnice, bešćutni birokrat dr. Henry Dreyfoos (J. Mahoney), odmah ga upozori da bolnica ne dobiva dosta novca od države i da se zato često moraju donositi teške odluke. To drugim riječima znači da se neke pacijente liječi, a neke ne. Tu se bolnica uvijek izvlači na "članak 99".

U čekaonici jedan veteran kaže drugom da u bolnici liječe samo bogate i one s "vezama". Dok oni razgovaraju, drugi veteran - kojeg nisu htjeli zadržati u bolnici - doslovce podivlja, uleti automobilom u bolnicu i pokuša pucajući uzeti nekoliko talaca. Ipak, dr. Richard Sturges (R. Liotta) ga nekako umiri. Sturges je idealist koji na domišljate načine "zaobilazi" birokraciju kako bi pomogao pacijentima. Ako je, primjerice, odobreno da se na pacijentu obavi jeftini operativni zahvat, a treba mu skuplji, Sturgess će izvesti skuplji, a u papire će zapisati da je izveo jeftiniji. U toj borbi s birokracijom zdušno mu pomažu kolege Sid Handleman (F.Whitaker), Robin Van Dorn (L. Thompson) i Rudy Bobrick (J. C. McGinley). Glavni im je neprijatelj - dr. Henry Dreyfoos...
 


Komentari (0)

Foto