Bili smo vojnici (2002)

We Were Soldiers (Originalni naziv)

akcija drama povijesni

Istinita priča o prvoj velikoj bitci u Vijetnamu između američkih i vijetnamskih snaga

 
Režija: Randall Wallace
Scenarij: Harold G. Moore, Joseph L. Galloway
Uloge: Mel Gibson, Madeleine Stowe, Greg Kinnear, Sam Elliott, Chris Klein, ...

Filmografija

"Bili smo vojnici" je američka akcijska povijesna ratna drama iz 2002. Film prikazuje dramatičnu bitku za Ia Drang koja se dogodila u studenom 1965. godine. Bila je to prva velika bitka u Vijetnamu u kojoj su sudjelovale američke snage. Film je režirao Randall Wallace a glavnu ulogu odigrao Mel Gibson. Radnja filma je temeljena na knjizi "Bili smo nekada vojnici... i to mladi" koju su napisali zajedno general Hal Moore i reporter Joseph L. Galloway, koji su ujedno i bili sudionici te krvave bitke.

Na prvome ratnom zadatku u Vijetnamu pukovnik Hal Moore (M. Gibson), zapovjednik 7. konjičke pukovnije, nađe se sa svojim neiskusnim vojnicima u okruženju brojčano nadmoćnijega neprijatelja. Za razliku od svojega slavnoga prethodnika, generala G. A. Custera, koji je na čelu istoimene postrojbe stotinjak godina ranije poginuo, Moore uspijeva preživjeti u sukobu s borcima Vietkonga i čak odnijeti pobjedu. No, cijena koju plaća je užasna...

Američki filmaš Randall Wallace, scenarist i redatelj ovog epskoga ratnog spektakla započeo je suradnju s popularnom australsko-američkom zvijezdom M. Gibsonom na izvanredno uspješan način još 1995. povijesnom sagom "Hrabro srce" u kojoj se prvi dokazao kao vrstan scenarist, a potonji i kao izvrstan karakterni glumac, i kao nadareni i inovativni redatelj. Wallace je, unatoč prevladavajućim krvavim akcijskim prizorima nesmiljene borbe dvaju nepomirljivih protivnika, uspio prikazati i intimnu psihološku dimenziju priče, dok je Gibson još jednom iskazao svu snagu svoga golema glumačkoga talenta. Film je u dobrome dijelu utemeljen na povijesnim činjenicama (rekonstrukcija jedne od najkravijih bitki u povijesti ratovanja snimljena po motivima autobiografske proze američkoga generala Harolda G. Moorea i izvješćima ratnoga izvjestitelja agencije UPI Joea Gallowaya), ali slijedi i zakonitosti djela što računa i s komercijalnim uspjehom.


Komentari (0)

Foto