ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Prljava igra (1969)

PLAY DIRTY (Originalni naziv)

drama ratni

Britanska vojna postrojba kreće na pogibeljni zadatak na sjevernoafričkom bojištu

 
Režija: André De Toth
Scenarij: Melvyn Bragg, Lotte Colin, George Marton
Uloge: Michael Caine, Nigel Davenport, Nigel Green, Harry Andrews, Aly Ben Ayed, ...

Filmografija

Tematski vrlo nalik filmu Roberta Aldricha "Dvanaestorica žigosanih", snimljen godinu dana ranije, ova britanska ratna drama redatelja Andréa De Totha (I Mongoli, Last of the Comanches) uspješno kombinira elemente ratne priče i pravog pustolovnog filma. De Toth, podrijetlom Mađar, najpoznatiji je po scenariju za film "The Gunfighter" za koji je nominiran za Oscara, a realiziravši u međunarodnoj koprodukciji niz povijesnih spektakala, upravo je u ovom filmu efektno spojio svoj osjećaj za vizualnu atraktivnost i dosljedno razvijanje napetosti.

Sjevernoafrička bojišnica u Drugom svjetskom ratu. Satnik britanske vojske Douglas (M. Caine) dobiva zadatak u najkraćem roku probiti se kroz položaje Trećeg Reicha i uništiti neprijateljeve zalihe goriva kako bi se usporilo napredovanje Rommelove armije prema Egiptu. No, Douglasovi su vojnici sve samo ne uobičajena vojna postrojba. Čine je zatvorenici i plaćenici koje Britanci pod zapovjedništvom brigadira Blorea (H. Andrews) namjerno šalju u pogibeljni zadatak. Osim toga, Douglas se neprestance sukobljava s nesklonim mu pukovnikom Mastersom (N. Green), pa mu se zadatak sve više čini uzaludnom misijom, osobito kada shvati da je postrojba izdana...
Priča o britanskoj vojnoj postrojbi koja na sjevernoafričkom bojištu srlja u pogibeljni zadatak uistinu djeluje scenaristički elaborirano i režijski vrlo vješto. Glavni joj je glumački adut nastup britanske međunarodne zvijezde i dvostrukog oskarovca Michaela Cainea (Hannah i njezine sestre, Kućna pravila) u ulozi požrtvovnog satnika Douglasa koji jednako brine i o važnom zadatku, i o svojim vojnicima. Caineovi su partneri uvjerljivi Nigel Davenport (Sebastian, No Blade of Grass) i Harry Andrews (The Hill, The Agony and the Ecstasy), dok je skladatelj višestruki oskarovac Michel Legrand (Yentl, Summer of '42). Film je realiziran na lokacijama u Španjolskoj, te u britanskim filmskim studijima Shepperton. Koscenarist filma je Britanac Melvyn Bragg koji se kasnije proslavio televizijskim intervjuima sa slavnim filmašima, te scenarijima za filmove "The Music Lovers" i "Jesus Christ Superstar".

Komentari (7)

Foto