Otkucaj kojeg je moje srce preskočilo (2005)

DE BATTRE MON COEUR S'EST ARRETE / THE BEAT THAT MY HEART SKIPPED (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Mladi utjerivač dugova zasićen svojim poslom želi se posvetiti pijanističkoj karijeri

 
Režija: Jacques Audiard
Scenarij: Tonino Benacquista, Jacques Audiard
Uloge: Romain Duris, Niels Arestrup, Jonathan Zaccai, Gilles Cohen, Linh Dan Pham...

Filmografija

"De battre mon coeur s'est arrêté" izvrsna je psihološka drama s elementima kriminalističkog filma koji na vrlo bizaran i originalan način donosi priču o mladom čovjeku zasićenom svojim ružnim, neugodnim poslom koji pokušava nadvladati "prelaskom" u onaj glazbeni.

Dvadesetosmogodišnji Tom (R. Duris) radi kao utjerivač dugova za svog oca Roberta (N. Arestrup). To je vrlo zahtjevan posao i on se često susreće s grubijanima i kriminalcima. Ogorčen i pun mržnje prema svojemu poslu, on žali što se nije, poput svoje tragično preminule majke, posvetio pijanističkoj karijeri. Kada čuje da je raspisana glazbena audicija, on počinje ponovno vježbati, a satove mu daje lijepa Kineskinja (L. Dan Pham) koja ne zna francuski. Međutim, pobjeći od svojega života mnogo je teže nego što je mislio - nemoguće je samo tako napustiti kriminalni milje, a sve mu se dodatno zakomplicira kada se - jer je to, naime, dio jednoga prljavoga zadatka - upusti u ljubavnu vezu sa suprugom svojega najboljeg prijatelja...
Izvrsna razrada glavnoga junaka rastrganoga između poslovnih zadataka koji nerijetko završe u kriminalnom okruženju i težnje za njegovom transcendencijom u svijetu umjetnosti. Inače, radi se o francuskoj verziji američkoga filma "Fingers" Jamesa Tobacka iz 1978. godine (s Harveyjem Keitelom u glavnoj ulozi), no ovaj put obogaćenoj novim scenrističkim motivima.
Protagonista tumači izvrstan francuski glumac Romain Duris (poznat iz Španjolskog apartmana), a film je režirao Jacques Audiard (Regarde les hommes tomber, Sur mes lèvres). "De battre mon coeur s'est arrêté" osvojio je Césara za režiju, BAFTA nagradu za najbolji strani film te brojne druge po raznim svjetskim festivalima.

Komentari (1)

Foto