ponedjeljak, 01.01.0001 00:00

Posljednji vlak iz Gun Hilla (1959)

LAST TRAIN FROM GUN HILL (Originalni naziv)

vestern

Šerif pokušava privesti pravdi sina svog starog prijatelja koji mu je silovao i ubio ženu

 
Režija: John Sturges
Scenarij: James Poe, Les Crutchfield
Uloge: Kirk Douglas, Anthony Quinn, Carolyn Jones, Earl Holliman, Brad Dexter, ...

Filmografija

Među redateljima koji su s uspjehom stjecali naklonost i publike i kritike svakako je i pokojni John Sturges (1911.-1992.) čije se remek-djelo "Loš dan u Black Rocku" iz 1955. smatra jednim od najboljih vesterna u američkoj kinematografiji uopće. Ozračjem mu je vrlo sličan i ovaj Sturgesov vestern, snimljen prema priči "Showdown" Lesa Crutchfielda i scenariju oskarovca Jamesa Poea.

Lijepa Catherine Morgan (Z. Rodann) indijanskog podrijetla, supruga okružnog šerifa Matta Morgana (K. Douglas) iz gradića Pauleyja, sa sinom Peteyjem (L. Henderson) prolazi šumom u svojoj kočiji. Iznenada ih napadnu dva kauboja. Dječak uspije pobjeći, no nesretnu Catherine napadači siluju i ubiju. Stigavši na mjesto zločina, Matt pronađe samo suprugino tijelo i sedlo s inicijalima C. B.. Slova ga odmah podsjete na ime njegova starog prijatelja Craiga Beldena (A. Quinn) koji je sada bogati rančer u susjednom gradu Gun Hillu. Ni ne sumnjajući da Craig ima veze s okrutnim umorstvom, ogorčeni se Matt zaputi u Gun Hill kako bi proveo istragu. Ondje ga dočekaju negostoljubivi domaćini, jer je očito da se među njima skrivaju počinitelji. Pomoć mu odluči pružiti samo Craigova bivša ljubavnica Linda (C. Jones), dok Craig starom prijatelju odmah izrazi sućut. Ipak, svi dokazi upućuju na dvojicu tamošnjih stanovnika: Leeja Smithersa (B. Hutton) i Craigova sina Ricka (E. Holliman). Unatoč neprijateljstvu stanovnika Gun Hilla i samog Craiga, Matt je odlučan izvesti krivce pred sud...

Film je okupio vrsnu glumačku ekipu predvođenu K. Douglasom i A. Quinnom. Ova fatalizmom prožeta priča o dvojici starih prijatelja na suprotnim stranama plijeni znala čkom karakterizacijom i napetošću te sjajnim glumačkim nastupima. Premda je u filmu moguće pronaći šablonske situacije, on nudi i nekoliko originalnih podzapleta od kojih treba istaknuti element međurasne nesnošljivosti i sociološku istančanost u prikazu okruženja. Maestralno glume i C. Jones, te E. Holliman. Snimatelj je višestruko nagrađivani Charles Lang dok je glazbu skladao cijenjeni Dimitri Tiomkin, ponavljajući ugođaj i rezultat svog bravuroznog rada za "Točno u podne".


Komentari (2)

Foto