Evo da napišem nešto i o filmu koji sam neki dan pogledala i koji me nije skroz oduševio, pa će valjda i komentar biti malo kraći;)
Svaki put kad se udruže Disney i Tim Burton (sa svojim najvjernijim suradnicima: Johnnyjem i Helenom), znate da će vas odvesti u neku zemlju čudesa. Ovog puta Burton Carrollovu Wonderland pretvara u Underland, u kojoj je nebo stalno prekriveno prijetećim oblacima, a prevladavaju tamne i žučljive boje (neke su me scene podsjetile na mračnu atmosferu filma "Sweeney Todd"). Koristeći se najmodernijim tehnikama, CGI, i elementima videoigara, predstavlja nam mnoštvo vizualnih užitaka iznjedrenih iz vlastite uvrnute i čudnovate mašte. Fantastična bića proizašla iz Carrollove imaginacije Burton oblikuje u skladu s vlastitom sklonosti prema grotesknim likovima. Tako je, primjerice, Alice mrtvački blijeda kao tipične Burtonove goth heroine, a Iracebeth, the Red Queen, ima ogromnu glavu, dok je njezina sestra Mirana, the White Queen, stereotip Disney princeze čije geste (uzdignuti laktovi) i pokreti daju dojam kao da lebdi, a burtonovski štih vidljiv je u kontrastu njene bijele haljine, kose i puti te šminke izrazito tamnih nijansi. Anne Hathaway se odlično snašla u ulozi Bijele kraljice, a Helena Bonham Carter je izvanredna kao arogantna Crvena Kraljica, koja s druge strane utjelovljuje kraljevsku bol (ne može prihvatiti činjenicu da svi više vole njezinu sestru), a za sve probleme ima jednostavno rješenje: Off with their heads!! i zaključuje da je far better to be feared than to be loved. Johnny Depp se odlično zabavlja kao Mad Hatter, u ulozi koja je kao stvorena za njega (mala zamjerka: u jednoj sceni kad stavlja šešir na glavu, mimika i pokreti identični su onima Jacka Sparrowa u jako sličnoj sceni filma "Pirates of the Caribbean"), a upadljivo je i njegovo eksperimentiranje s naglaskom. Za razliku od njih izvedba mlade glumice Mije Wasikowske nije me se pretjerano dojmila i Alice je u njenoj interpretaciji zaista lost her muchness (kako joj u jednoj sceni kaže Mad Hatter). Od likova najviše mi se svidio Cheshire Cat, u kojem se savršeno nadopunjuju izvrsna animacija i glas Stephena Frya te stvaraju očaravajući efekt čudnovatog i u njegovoj mističnosti nevjerojatno privlačnog lika. Skrenula bih pozornost i na zanimljivu kostimografiju (djevojkama sa smislom za fashion with a twist sigurno će se dopasti Alisine haljine:).
Završna bitka u kojoj se zbunjena i izgubljena djevojka pretvara u odlučnog viteza i sam kraj filma malo su me razočarali, pa film subjektivno ocjenjujem 7/10, a preporučujem ga svim fanovima Tima Burtona i onima koji žele vidjeti klasične bajke u novom ruhu. I nemojte zaboraviti vjerovati u as many as six impossible things before breakfast.
Ipak sam se prevarila u dužini teksta...
PS. Gledala sam film s engleskim titlovima pa ne znam kako su točno prevedena imena na hrvatski jezik i teško mi je izbjeći pokoji anglizam...