Hmmm... ne znam baš. Ne bih atmosferu ovog filma uspoređivao s onom u Alienu, jer mi se to ne čini smislenim. SPOILER*** Samo porijeklo Aliena nasuprot porijeklu onih stvorova koji su zapravo ljudi; neočekivane komplikacije s enzimom u prehrani koji ih je umjesto za život na planetu Tanisu izobličio kako bi se priviknuli za život na svemirskome brodu; način na koji su opisali i sam pandorum - poremećaj kojem je okidač snažna emotivna reakcija, a koji se manifestira zanemarivanjem "moralnih okova čovječanstva" - u njihovom slučaju ta spoznaja je bila kada su saznali da Zemlje više nema; i uz to Dennis Quaid (ne Randy Quaid, kako si ti rekao - jer je to sasvim drugi glumac - pripazi
) koji je odlučio igrati se Boga i manipulirati ostatkom posade dok mu ne dosadi, a onda otići u hiber-san i prepustiti ih da žderu jedni druge dok ih enzim kroz 900 godina nepovratno mijenja u neke cyber-beštije. Na kraju filma dolazi do pada ludog samoprozvanog boga, bijega od tame i smrti, te izlazak na svjetlo - malo previše otrcanih vjerskih paralela za mene, al' ajde neka. Sve u svemu, kako zadnja rečenica filma kaže "Planet Tanis, populacija ta i ta, godina prva." - nov početak za ljudsku rasu ***SPOILER. Zato sam na početku i rekao da mi nije baš jasna usporedba s Alienom (osim nekolicine scena potjere).