Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Neki to vole vruće

1 2
  • #1
    1 2

    postova:2527
    bearfoot @ 22.6.2011. 20:54

    top 5 komedija svih vremena...

    film se počeo snimati u boji ali se odustalo jer je teška šminka na Toni-u i Jack-u izgledala užasno...hihihihi

    Jack je "izgubio" Oskara od Hestona u Ben Hur-u.... hmmmmmmm 

  • #2
    5 3

    postova:114
    mersault @ 15.9.2014. 13:14

    Gledajući Sout Park, Cohenove filmove, razne suvremene stand-up komičare i pokoji dobar ovovremenski sitcom i poredeći ga sa ovim filmom bude mi žao što neću živjeti za nekih 100 godina da vidim čemu će se tadašnji Zemljani smijati, jer dolazim do zaključka da i humor, baš kao i nauka, tehnologija, pa i (u jednu ruku) moral vremenom evoluiraju na bolje.

    Na stranu to što ovaj film ne smatram ni najmanje zabavnim i smiješnim. Najveći problem filma nije to što je loš kao komedija, nego što je, uz ostale filmove ovog tipa, (bio)  i socijalno opasan. Ne radi se tu samo o scenarijskim klišejima, nego i o onim mnogo opasnijim - karakternim.

    Ovaj je film, za srednju klasu  i radnike, ustvari isto što su i sapunice za neiživljene i romantično neostvarene domaćice: prvo podloga za nabijanje kompleksa koji njihove probleme s finansijama, kilogramima, celulitom, ljubavlju i borama preuveličaju,  a onda i tlo na kojem će, poistovjećujući se na taj sat-dva sa tim površnim i klišejiziranim karakterima fikcionalno i ući u svu tu priču glamura, ugodnosti, bogatstva i plastične ljepote.

    Ovo postmarilynsko doba, u nekim društvenim segmentima, samo potvrđuje svu tu masovnu iskompleksiranost. Još uvijek balimo na "savršene" Marilyn i Tonyja. Imam srednjeklasni komfor, ali nisam sretan jer nisam bogat i lijep ILI bogat sam ali nisam lijep i šaramantan ILI lijep sam ali nemam para ILI lijepa sam i bogata ali nemam ogromne sike i savršen nos i tako unedogled.

    Vjerujem da ovakav post može mnogima izgledat paranoično, ali ne znam, smatram da pop kultura uopće i popularni filmovi imaju ogromnu ulogu u građenju društvenih vrijednosti, a ovakvi filmovi grade one loše.

  • #3
    2 2

    postova:130
    krushka @ 15.9.2014. 15:24

    Htjedoh samo reći da je ovaj film do zla boga dosadan, ali naletjeh na mersaultov dublji i konkretniji izraz nezadovoljstva ovim filmom pa moram još i dodati da se uvelike slažem s njime, mada inače jako volim i cijenim neke druge Wilderove filmove i općenito ovako malo starije 

  • #4
    2 1

    postova:1090
    yuma @ 16.9.2014. 11:00

    Da. .. Film je ste kao kultni status,  zbog inovativnosti u pristupu i izvedbi. Otvorio je neke nove filmske vidike. Međutim,  ja sam sad, u 2014. godini,  o ukusima se ne raspravlja,  no ipak neke stvari možda stoje. (Prije no ista kažem,  da se zna da sam velika obozavateljica dobrih starih filmova!)

    1) film je predugacak i radnja se iz početne duhovite i  dinamične pretvara u razvodnjeno i maloprije videno forsiranje jedno te istog. Stoga prema kraju film koji mi je doista bio zabavan postaje film koji jedva čekam da završi.

    2) M. Monroe je očajna glumica. .. Nju je, jednako kao i ovaj film, u ono doba proslavila poznata figura i frizura te inovativnost u pristupu.  Za ono vrijeme ona je prava sexy ma zna mačkica.  No čak i ulogu glupacice ona izvodi ne loše i neuvjerljivo, nego kao da je riječ o šali.  One grimase,  pogled gore koji djeluje kao sram od kamere itd...

    Lemon je fantastičan,  njegov frend tako-tako. Ostale uloge isto tako-tako...

    Uglavnom,  nikakvo remek-djelo već poluzabavan film iz prošlog stoljeća. 

  • #5
    2 0

    postova:130
    krushka @ 16.9.2014. 14:11

    Nije mi bio dosadan kao god prvog gledanja jer ništa nisam očekivala, čak mi je bio u nekoj mjeri simpatičan i možda mi se čini da ipak nema namjeru "odgajati" publiku ili biti nekakva instant raketa za makar kratak let u neostvarane "snove" o bogatstvu i ljepoti (možda mi nedostaje perspektiva domaćice), kao što je naznačio mersault, ako  sam ga dobro shvatila, ali je zaista predugačak, bespotrebno razvučen (što je istaknula yuma) i to mu je po meni najveći hendikep. Nedavno sam gledala još neki Wilderov film koji je također patio od razvučenosti, a do određenog trenutka bio odličan.

    Nema neke romantike u filmu, sve je to nekako plošno i autoiroično, što bi onda barem trebala bit dobra podloga za dobru komediju, a nisam se nijednom nasmijala... mada ruku na srce, zaista se ne sjećam kad me zadnji puta nasmijao neki film, smiješni su mi neki sitcomovi pa mislim da je jako teško napravit film koji neće zabavljat samo one ljude kojima smijeh inače polazi za rukom.

  • #6
    2 2

    postova:2527
    bearfoot @ 17.9.2014. 12:07

    Mersault, ti si budalaIzlanuo se...sve što si mogao krivo napisati o ovom filmu napisao si krivo....tvoja precepcija je cijelo stubište više od paranoje...ili si se dobro skrivao do sad ili trolaš....kruško, oprez....

    btw, ne grade filmovi društvene vrijednosti, filmovi prikazuju i komentiraju društvene vrijednosti na način svojstven pojedinom žanru, u ovom slučaju ismijavaju određene drušvene pojave i ljudske osobine....to što par tisuća ili par desetaka tisuća ljudi, budala,  krene oponašati likove iz filma ne može se okarakterizirati kao ogromna uloga...svi želimo biti ljepši, bogatiji, uspješniji, olakšati si život, to je dio ljudske prirode bez kojeg ne bi bili čovjek...mislim toliko si tema obuhvatio svojim neukim  postom o naivnom i nevinom filmu jeftine zabave da svako obrazloženje gubi smisao jer ti smisao očito nije jasan, inače ga ne bi napisao....nisam od učenih riječi ali sranje je sranje....

  • #7
    3 2

    postova:114
    mersault @ 17.9.2014. 15:58

    btw, ne grade filmovi društvene vrijednosti, filmovi prikazuju i komentiraju društvene vrijednosti na način svojstven pojedinom žanru

    Ne mora biti. Da, to rade dobri filmovi: prikazuju i komentriaju, ali filmovi svakako mogu imati i svrhu građenja vrijednosti.

    Npr. partizanski i savremeni američki ratni filmovi grade vrijednost da je život partizana / američkog vojnika više vrijedan nego hiljade njmeačkih / arapskih života. Hiljade Nijemaca, ustaša, četnika / Arapa kao kokice pršte tokom 90 min. i film doživljava vrhunac kada partizan / američki vojnik dobije metak. Već smo ranije upoznali porodicu i prijatelje tog vojnika. Hiljade s druge strane su samo protivnički botovi. Njihova nas životna pozadina ne zanima. Najradikalniji primjer takvog filma koji gradi vrijednosti je "Der evige Jude", a ima ih još hiljade.

    Ne tvrdim ja da je "Neki to vole vruće" jedan od takvih filmove. Ovdje se ne grade nove, nego se iskorištavaju i podebljuju već postojeće vrijednosti. Ovakvi filmovi su mali kapilari koji takve vrijednosti šire i iskorištavaju u svrhu populizma i zarade.

    Ja (auto)ironiju nisam primijetio. Ironičan je "South Park" koji kroz lik (ponajprije) Cartmana ismijava političke, rasne, vjerske i koje sve ne vrijednosti i stereotipe. Isto radi Cohen kroz Borata i Brunu ili "The Office" (i jedan i drugi) kroz lik Dwighta ili Davida.

    Lik koji tumači Monroe nije ironičan jer predstavlja prototip žene poželjne od prototipa muškarca, dok istovremeno njena glupost i naivnost ima namjenu da bude slatka, simpatična "dobronamjerna", a ničim ironična:

    Kroz Joea i Jerryja film donekle i jest (auto)ironičan. Ironija (pazi dovitljate duhovitosti) se oslanja uglavnom na njihovu transformaciju u ženu.

    svi želimo biti ljepši, bogatiji, uspješniji, olakšati si život, to je dio ljudske prirode bez kojeg ne bi bili čovjek

    Jadni mi ako nam je to u prirodi. U prirodi svake žive jedinke je da bude sigurna i zadovoljna. Sve ostalo su evolutivne, geografske, (a u ovoj raspravi najbitnije) socijalne okolnosti. Problem i jest što nama nije cilj da budemo samo lijepi, bogati, uspješni, nego baš kako si napiso uvijek: "ljepši, bogatiji, uspješniji". Znači, nije mi cilj doći od tačke "a" do tačke "b", nego ću poslije htjetido "c".  Kad dođem do "ž", društvo već izmislilo nova slova, a cijela ta nakaradna abeceda protkana kompleksima i frustracijama jer uvijek želim biti jiš ljepši, još bogatiji, želim biti Sugar Kane da bi me htio Jerry, želim biti Jerry da bih mogao imati Sugar Kane.

    Srećom, društvo danas nije više tako homogeno: imamo Gatesa s jedne i nekog tibetanskog asketu s druge strane i tako za svaku životnu kategoriju ponaosob, pa ti u tom rasponu između krajnosti traži svoje vrijednosti.

    Oprosti i ti, a i ostali na ovom romanu od posta, ali ja film ili knjigu ne mogu konzumirat tako - jednostavno i bez konteksta. Moždane vijuge opuštam, između ostalog, ponekad pecajući, a svi znamo kakav je tvoj stav u vezi s tim.

  • #8
    4 3

    postova:114
    mersault @ 17.9.2014. 16:05

    Offtopic P.S.

    Apelujem na portalske glavešine da @rorschachu dodijele nagradu naj-cool forumaša.

    Momak bez dlake na jeziku raskrinkava sve bjelosvjetske i ovdašnje bedastoće klerofašističke elite, ateista je, sluša super muziku i stoički se odupire navali turbo-pop-folka, jednorečeničnim postovima tako lakonski ulazi u srž svakog filma i portalskog članka, duhovitim postovima razbija nas - forumske kvaziintelektualce koji pišu kilometarske postove i razbacuju se glupim terminima.

    Piše bez dlake na jeziku jer je opušten i svoj, slobodan, jednom riječju - COOL.

  • #9
    1 1

    postova:560
    crnisokol @ 17.9.2014. 16:09

    Npr. partizanski i savremeni merički ratni filmovi grade vrijednost da je život partizana / američkog vojnika više vrijedan nego hiljade njmeačkih / arapskih života. Hiljade Nijemaca, ustaša, četnika / Arapa kao kokice pršte tokom 90 min. i film doživljava vrhunac kada partizan / američki vojnik dobije metak. Već smo ranije upoznali porodicu i prijatelje tog vojnika. Hiljade s druge strane su samo protivnički botovi. Njihova nas životna pozadina ne zanima. Najradikalniji primjer takvog filma koji gradi vrijednosti je "Der evige Jude", a ima ih još hiljade.

    partizanski idealiziraju partizane jer je bila komunistička vlast i nisu ni smjeli drugačije...a amerikanci isto tako idealiziraju svoje vojnike jer ono glavnina publike su im amerikanci koji žele vidjeti da američki vojnik pobjeđuje...fakat iznenađujuće i ne znam na koji način takvi filmovi ''grade vrijednosti''

    meni ionako svejedno dal je taj vojnik amer/rus/japanac/kinez...

    osobno me više živciraju domaći filmovi koji prikazuju naše vojnike ili kao budale ili kao zločince...

  • #10
    2 2

    postova:114
    mersault @ 17.9.2014. 16:18

    ne znam na koji način takvi filmovi ''grade vrijednosti"

    Grade na taj način što ako prosječan čovjek, koji nema dodira s ratom, a koji dođe do informacije da su stotine / hiljade / milioni pripadnika neke vjere, nacije, rase likvidirani, pobijeni, on njih, zadojen takvim sistemima vrijednosti koji mu se nameću u porodici, obrazovanju, kulturi, pa da I FILMU, smatra nižim bićima i nema nikakvu dozu kritičnosti prema pripadnicima "njegovih" koji su to učinili. Opet ponavljam, ovja film nije za mene propaganda, nego je sredstvo za popularnost i zaradu koje već postojeće vrijednosti iskorištava i podebljava.

    Ako neka kinematografija "svoje" ironizira i ponekad ismijava, to je za mene pokazatelj da je ta sredina i društvo samokritično i time na višem civilizacijskom nivou od onih koji se isključivo služe propagandom. No to je sad stvar političkog rakursa i stajališta.

  • #11
    4 1

    postova:2527
    bearfoot @ 17.9.2014. 16:58

    ma daj, koja jebena mržnja i prezir, pa nismo djeca, drš se ti pašte, btw maslinovo ulje nije prilog, ali "vruće čepiće" preporučam......ko što rekoh, svi ti filmovi, a sad kad su i ratni u pitanju, nastaju kao komentar, viđenje autora na neki događaj ili situaciju,  nije ratni film izazvao rat niti pokrenuo zamašnjak "mase" prema "revoluciji", genocid ili nešto treće...i dolčevita je postojala prije filma samo što je odonda svi zovu dolčevita....film.........ma...držat ću se ja pecanja, to mi bolje ide od objašnjavanja tipa "zašto iznimka potvrđuje pravilo" ili evolucije pa i razvoja civilizacije koja dovodi, bar je to povijest pokazala, do dekadencije i izumiranja...život od a-b nije život ako nema c ili možda bolje x, nepoznanice.....ipak moj je medvjeđi mozak fasciniran načinom na koji je moguće analizirati ovakav film i njegove poruke a moja medvjeđa logika ne zaslužuje više pisanih riječi....

  • #12
    3 1

    postova:114
    mersault @ 17.9.2014. 19:04

    Nisam nigdje ni reko da filmovi iz mojih primjera uzrokuju rat nego ga opravdavaju i stvaraju sliku o nižim rasama, nacijama, religijama.

    Film može istovremeno biti komentar i viđenje autora, a opet i propaganda i materijal za širenje i ugrađivanje nekih vrijednosti.

    Film o jednom ratu može usaditi, pojačati, proširiti mržnju koja stvara podlogu za potencijalno stvaranje drugog.

    Pod "građenjem" vrijednosti nisam mislio na fabričko stvaranje iz ničega, nego njihovo ugrađivanje (vjerovatno bi bilo bolje da sam taj izraz odmah i iskoristio) tamo gdje te vrijednosti nisu u velikoj mjeri raširene i intenzivne.

    Ovaj film nije propaganda, jer autori vjerovatno nisu imali primarnu namjeru da šire i promoviraju "svježe" vrijednosti nego da zarade na već postojećim, koje su, već sam obrazložio zašto, po meni loše.

    Npr. Šindlerova lista je pozitivno propagandan film. To je moje mišljenje. Onaj koji smatra da film, baš kao i druge popularne, a i svakodnevne životne stvari ne mogu utjecati na individuu i mijenjati nju i njene vrijednosti onda mislim gubi mnogo od kinematografije.

    Filmovi mogu mijenjati i utjecati na ljude. Neki imaju namjerno pozitivan, neki namjerno negativan utjecaj; neki imaju slučajno pozitivan, neki slučajno negativan utjecaj. "Neki to vole vruće" po meni je jedan od onih koji imaju slučajno negativan utjecaj i živi na popularnosti negativnih rodnih, klasnih, socijalnih prototipa. Eto neka poslije @bearfootove ovo bude i moja završna riječ.

  • #13
    3 2

    postova:560
    crnisokol @ 17.9.2014. 19:09

    Sve ovo tvoje stoji samo ako si budala koja gradi vlastiti svjetonazor isključivo na filmovima...

  • #14
    4 1

    postova:43
    arista @ 17.9.2014. 20:38

    Nisam neki poznavatelj filmova, ali meni je ovaj uvijek bio primjer lagane komedije. U smislu, Neki to vole vruće je jedan od onih poznatih filmova iz ovog vremena pa sam ga shodno tome i pogledala. Nemam neke zamjerke, nasmijao me i shvatila sam ga kao razbibrigu, niti u jednom trenutku se nisam našla uvrijeđeno niti na jednoj razini.

    (offtopic) Filmovi mi (uglavnom) predstavljaju zabavu i/ili nešto što me tjera na razmišljanje, onima kojima vjerujem, ajmo to tako reći, to su dokumentarni filmovi jer je njihov cilj nešto nas naučiti. No, i kod takvih valja biti oprezan.

  • #15
    3 3

    postova:1962
    aya @ 17.9.2014. 23:40

    Upravo tako, @arista! Ali neki zmišljavaju dubokoumne poruke u laganini komedijama, tamo gdje ih nema. Da probate analizirati Tom & Jerryja?

1 2
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala