Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Fahrenheit 451

1
  • #1
    0 0

    postova:271
    sebulba @ 24.5.2018. 13:37

    loše, preloše. šteta tako dobrih glumaca za takav užas od filma. jednostavno premisa priče nema smisla.

  • #2
    1 0

    postova:507
    pandaboy @ 24.5.2018. 22:32

    Adaptacija koja ne uspijeva modernizirati koncept i poruku orginala, već ih još uspijeva i osiromašiti.

    Nije da remake ne može ispasti dobar, no to je samo slučaj kada modernizira i unaprijedi izvorni film na način da daje razlog zašto gledati moderniju verziju umjesto orginalne.

    Fahrenheit 451“ (1966) je imao potencijal. U 50 godina otkako je ta verzija snimljena, prošli smo kroz velike promjene i modernizaciju komunikacijskih tehnologija. Bilo je mjesta proširenju poruke i koncepta izvan knjiga i televizije. Također, unatoč toj jakoj poruci, orginalna verzija nije u filmskom smislu najbolje ostarila.

    Ova verzija tu i tamo pokazuje neke ideja moderniziranja. Pokušava biti napetiji film od orginala u kojem su svi bili prilično hladni, no za to treba imati zanimljive likove za koje nam je stalo, što ovaj film nema. Za razliku od starije verzije, karakterizacija glavnog lika je slaba i nema naznaka zašto se on želi promijeniti. Isto tako, premda su u kontroliranom svijetu, svi se ponašaju prilično slobodno, a vatrogasci su prikazani poput američkih marinaca (imaju i fenomenalan slogan: "Time to burn for America again").

    Film pokušava komentirati špijuniranje tehnologijom, političku „korektnost“ i sl. no ništa na čemu se zadrži dovoljno da bi postao aktualnija verzija Farenheita 451. Štoviše, ne posvećuje vremena čak ni istraživanju onoga što je starija verzija htjela reći.

    Verzija iz '66 bila je jednostavna za razumijeti i odlično oslikala distopijski svijet i režim. Ovdje je to totalni promašaj. Film počinje raznim izrazima s kojima gledatelji nisu upoznati, ne prikazuje dovoljno posljedica totalitarističkog režima na obične građane i njihove živote, ne uspijeva dovoljno opisati svijet u kojem se radnja odvija.

    Ideja drugačijeg završetka mi se svidjela (možda bližeg knjizi, nisam ju pročitao pa ne znam), ali je na kraju ispala nevažna jer je natrpana simbolikom oko lika za kojeg nitko ne mari.

    Jedino pozitivno što mogu reći o filmu je Shanon jer...pa, Michael Shannon.

    Premda mi ga je teško ne uspoređivati s orginalom, zbog navedenih mana smatram da ne funkcionira kao čak ako se ga promatra i kao samostalno djelo.

1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala