Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box

Ed Wood

1
  • #1
    1 0

    postova:507
    pandaboy @ 21.5.2018. 19:48

    Ed Wood je bio Tommy Wiseau zlatnog doba Hollywooda. Redatelj velikih ambicija, slabog uvida u realnost i joši slabijeg smisla za filmsko stvaralaštvo. Ipak, dok Wiseau danas uživa kultni status kao „majstor lošeg filma“, te velik broj obožavatelja, Wood nije imao isti tretman. Za vrijeme svog života nije doživio prihvaćanje njegovih naivnih ali iskrenih ambicija niti stekao krug ljubitelja svojih trash uradaka.

    J. Depp utjelovljuje nadobudnog Eda kojeg je teško ne simpatizirati, posebno filmofilima, jer film odlično prikazuje Edovu strast za tom umjetnošću. Zanimljivi likovi su i njegovo društvo odbačenih i preveranata koji mu daju podršku pri suludim idejama.

    Dok mi je ovo jedna od dražih Deppovih uloga, pažnju filma na sebe najviše privlači M. Landau koji je za svoju ulogu zaboravljene zvijezde i ostarjelog ovisnika, Bele Lugosija, dobio i Oscara. Osim što njegov lik otima scene svojom izvedbom, jedini je lik koji prolazi kroz dublju karakterizaciju i tu je moja najveća primjedba filmu.

    Dok film po svom nazivu predlaže da je riječ o biografskom filmu o Ed Woodu, on prepričava tek polovicu njegove priče. Film prestaje završetkom snimanja njegovog najslavnijeg filma „Plan 9 From Outer Space“, i preskače sve one tragične dijelove gdje je Wood radi preživljavanja snimao jeftine pornografske uratke, upao u depresiju i alkoholizam te na kraju uranjeno preminuo. Njegova sudbina kao i ostalih likova je tek ukratko spomenuta pri kraju filma. To mi je ok za sporedne likove, ali za biografski film, imao sam osjećaj da je puno toga propušteno po pitanju glavnog lika.

    Teško mi je zanemariti takav propust kada se film toliko trudi s prikazom života Bele Lugosija. Njegov lik je puno bolje napisan od glavnog i jedini je imao konkretan početak, sredinu i kraj svoje priče u filmu.

    Burton je bio dobar izbor za prepričavanje ove priče. Njegov crnohumorni, gotički štih daje posebnu čar filmu, pa makar izbjegava ići malo dalje u nešto ozbiljnije. Kao biografski film, nije baš jak, no sve u svemu, rekao bih da je dobar, pogotovo za fanove onih starih, često loših, horror filmova.

  • #2
    0 0

    postova:22
    machun @ 15.10.2022. 23:20
    Gleda film u kinu. Cudan. Džoni dobar
1
Dodaj komentar
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala