Moj TV - TV Program za 200+ kanala
Radio Box
Rudolf Perešin
Dokumentarni film o hrabrom Rudolfu Perešinu i njegovom smjelom pothvatu
  • Naša ocjena-
  • Vaša ocjena-

Rudolf Perešin

Rudolf Perešin, 2009., , 0 min.
0.0
10
9
8
7
6
5
4
3
2
1
Hej! Trebamo i tvoju ocjenu
U povodu izlaganja Perešinovog zrakoplova i letačke opreme snimljen je dokumentarni film o ovom hrabrom čovjeku i njegovom smjelom pothvatu. Priču o samome preletu između veljače i svibnja 1992. televizijskoj ekipi ispričao sam Rudolf Perešin. Osim toga u filmu su korištene snimke austrijske i bosansko-hercegovačke televizije iz onog vremena. O samome događaju osim Rudolfa Perešina govore i supruga Ljerka Perešin, brigadni general Josip Štimac, Ljubomir Topić, pukovnik austrijskog zrakoplovstva Dieter Szolar, general-bojnik Josip Čuletić, pukovnik Ivan Selak i Gerta Schmidecker.
Tijekom izviđačkog leta 25. listopada 1991. u zračnu luku Klagenfurt u Austriji preletio je vojni zrakoplov MIG 21 Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva. Pilot Rudolf Perešin odmah po slijetanju prijavio se austrijskim vlastima izjavivši da je Hrvat i da se ne želi boriti protiv vlastitog naroda. Bio je to rezultat dugo planirane akcije tijekom koje je obitelj Perešin doživjela mnoge teške trenutke. Nakon četiri dana Perešin se vratio u Hrvatsku i priključio Zboru narodne garde, te sudjelovao u stvaranju Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Njegov prelet pridonio je internacionalizaciji agresije na Hrvatsku i pokazao svjetskoj javnosti velikosrpski karakter Jugoslavenske armije. Nakon legendarnog preleta obitelj Perešin bila je ponovno na okupu i počela živjeti normalnim životom. Prvog svibnja 1995. počelo je oslobađanje zapadne Slavonije. Vojno-redarstvena akcija "Bljesak" zauvijek je promijenila život obitelji Perešin. Tijekom borbenog zadatka zrakoplov Rudolfa Perešina je srušen, a on se iz zrakoplova katapultirao i iskočio na stranu Save koju su držali bosanski Srbi. Istoga dana na banjalučkoj televiziji prikazana je njegova kaciga i dio opreme, ali nije bilo nikakavih informacija o njegovoj sudbini. Tada počinje traganje i borba njegove supruge Ljerke Perešin za istinom. Njegovi posmrtni ostaci predani su hrvatskoj strani tek nakon dvije godine teških i mučnih pregovora. Dva mjeseca poslije rušenja slučajno su, u močvarnoj šumi uz obalu rijeke Save, pronađeni ostaci Perešinova zrakoplova.

Možda će vam se svidjeti
Komentari
Neregistrirani korisnik (nemate pravo komentiranja)
 

Postavke privatnosti  •  Oglašavanje  •  Impressum  •  Kontakt  •  Uvjeti korištenja  •  Za Webmastere  •  Facebook  •  Twitter
© 2008 - 2024 Moj TV Portal d.o.o. | mojtv.hr - mojtv.net - tv spored - tv program Moj TV - TV Program za 200+ kanala